Skip to content
Economie Politică

Gelu Diaconu, despre noile reguli privind listele cu datornici ai Fiscului: PSD perseverează protejând șmecherii

Fiscul schimbă regulile privind lista datornicilor, publicată trimestrial pe pagina de internet a ANAF-ului. Conform noului proiect de Ordin, persoanele fizice care înregistrează obligații fiscale restante nu vor mai fi incluse pe lista datornicilor. La fel se va întâmpla și cu persoanele juridice, în limita anumitor plafoane ale datoriilor, după cum urmează: marii contribuabili, până la 500.000 lei restanțe, contribuabilii mijlocii cu restanţe de până la 250.000 de lei şi celelalte categorii de persoane juridice ale căror datorii nu depăşesc 100.000 de lei.

Pentru o opinie avizată asupra oportunității, dar și a posibilelor consecințe ale acestor modificări, PSNews a luat legătura cu Gelu Diaconu, fost președinte al ANAF.

În principiu, majorarea plafoanelor pe fiecare categorie de contribuabil este un lucru pe care îl apreciez ca fiind pozitiv. În opinia mea, dacă ne raportăm la cifra de afaceri, limita de 500.000 lei la marii contribuabili este corectă. La contribuabilii mijlocii și la cei mici plafoanele sunt prea ”generoase”, dar pot fi acceptate”, a declarat Gelu Diaconu, în exclusivitate pentru PSNews.

Marea problemă a proiectului de Ordin o reprezintă eliminarea persoanelor fizice de pe această listă. Este o inechitate strigătoare la cer! Mai ales că domnii politicieni au încurajat legislativ derularea de afaceri de sute de milioane ”pe persoană fizică”, la unii dintre aceștia (dezvoltatorii imobiliari) ștergându-li-se chiar datorii enorme la bugetul statului”, precizează fostul președinte al ANAF.

Dacă ai dreptul să derulezi afaceri care generează obligații fiscale mari, pe care nu le plătești, de ce să nu figurezi pe lista datornicilor?”, întreabă Gelu Diaconu. ”Un răspuns ar fi că pe această listă am regăsi politicieni sau pe interpușii acestora. Adică tocmai aceia care ne dau zilnic lecții despre cinste și corectitudine! Dacă nu aș fi obligat de lege să păstrez secretul fiscal, v-aș da câteva exemple de ipocriți din această categorie”, adaugă fostul președinte al Fiscului.

Așadar, lista datornicilor are un rol profilactic în curățarea mediului social-economic, deoarece poate stopa relații de afaceri cu persoane lipsite de bonitate, poate preveni generarea altor debite la bugetul statului dar mai ales protejează de complicații pe contribuabilii onești.

PSD-ul perseverează protejând ”șmecherii” în detrimentul celor care își plătesc corect obligațiile fiscale”, conchide Gelu Diaconu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *