Gelu Diaconu – fost președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și al Consiliului de Administrație (CA) de la Romgaz – a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a evidențiat marile capcane ale Legii exploatărilor offshore de gaze naturale.
DETALII AICI: Legea offshore. Deputații, decizie de ULTIM MOMENT
În acest context, fostul președinte al ANAF a atras atenția că ”a forța mâna singurei companii care deține tehnologia de exploatare, Exxon Mobil, este o mare prostie”. Concret: Gelu Diaconu a subliniat că a adopta o poziție de forță în relația cu Exxon Mobil, ”este profund greșit”.
Coaliția a decis cum vor fi împărțite TVR, Radio România și Avocatul Poporului. Ce le revine liberalilor
USR, după ce a nominalizat un fost membru PSD pentru o funcţie de subprefect: Şi PSD are oameni valoroşi
Fenechiu crede în ”onestitatea” președintelui PNL Neamț, acuzat de trafic de influență: Tipologia infracțiunii este atipică și extrem de interpretabilă
Planul USRPLUS pentru a pune mâna pe banii TVR: un război inventat pentru a schimba conducerea
Cel mai nou membru al Comisiei de control a SIE: senator PNL, judecat pentru constituire de grup infracțional organizat, prieten de pahar cu interlopii
”S-a dovedit că o lege de o asemenea importanță nu poate fi expediată și nu poate fi promovată prin simpla voință a unui om. Era absolut revoltător ca un proiect ținut în sertarele cuiva să fie aprobat papagalicește de Parlament și să nu conștientizăm consecințele. Pe fond, însă, e foarte greu de făcut o apreciere în lipsa datelor concrete asupra potențialului zăcământului, asupra veniturilor posibile de realizat, asupra cheltuielilor angajate în faza de explorare, sau de exploatare. Pe scurt: numai cei care dețin aceste cifre pot emite o părere în cunoștință de cauză.
Ce vă pot spune eu: asimilarea cu experiența altor state care practică regimuri fiscale având în vedere redevențele diferite, care au condiții de exploatare diferite – am văzut paralela cu Olanda, unde se exploatează acel zăcământ de vreo 40-50 de ani, pe baza căruia s-a construit o mare firmă. A forța mâna singurei companii care deține tehnologia de exploatare, Exxon Mobil, este o mare prostie, mai ales dacă o faci pe principii sau de pe poziții patriotarde. Când discuți de un business de o asemenea anvergură, nu poți neglija această realitate. Singurii care pot exploata și pot și aștepta câțiva ani sunt cei de la Exxon. Această poziție de forță în relația cu aceștia este profund greșită. Eu cred că vor avea ambele părți înțelepciunea să se oprească undeva la jumătatea distanței de adevăr”, a detaliat Gelu Diaconu.
Solicitat să precizeze care este cea mai mare îngrijorară care persistă în jurul legii offshore, fostul șef al ANAF a replicat:
”Pentru mine ca persoană care am avut o brumă de experiență în materie, am lucrat la Ministerul Economiei răspunzând de problema resurselor minerale și am fost chiar președinte al CA în Romgaz un an de zile, atenție: nu emit pretenția că aș fi vreun specialist în materie, cel mai mare pericol este ca acest zăcământ să rămână neexploatabil o perioadă. Uitați-vă ce spune orice pronostic: rezervele exploatate onshore de către OMV și ROMGAZ și care acoperă cam 75-80% din necesarul de consum, sunt epuizate într-un orizont de timp de maxim 20 de ani. Acesta este cel mai mare pericol. Părerea mea este că România are tot interesul ca zăcământul să fie exploatat, Exxon are interesul să câștige consistent pentru că și-a asumat un risc teribil, sunt specialiști care cunosc realitatea. Cred că le va da mintea de pe urmă și vor găsi o soluție rezonabilă pentru ambele părți”, a conchis acesta.