Skip to content
Politică

Gelu Diaconu distruge PSD: Scrisorile ipocrite ale lui Dragnea nu pot opri legile economiei! EXCLUSIV

adevarulfinanciar.ro

Gelu Diaconu – fost președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) – a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a pus tunurile pe Partidul Social Democrat și pe președintele PSD, Liviu Dragnea, în contextul în care inflația continuă să crească, atingând nivelul de 5,2%, cel mai mare din ultimii 5 ani.

Concret: fostul șef al Fiscului a indicat majorarea salariilor și a prețurilor reglementate drept principalii factori pentru noul spor de inflație.

„Atingerea unui alt nivel-record al inflației pe ultimii 5 ani nu este altceva decât consecința firească a măsurilor economice nechibzuite, de natură populistă, luate de guvernul PSD. Creșterea salariilor și pensiilor pentru electoratul captiv PSD, precum și a prețurilor reglementate sunt pricipala cauză a exploziei inflaționiste. Iar inflația erodează puternic tocmai puterea de cumpărare a persoanelor cu venituri mici!” a tunat Diaconu.

În continuare, Gelu Diaconu i-a taxat atât pe Liviu Dragnea, cât și pe premierul Viorica Dăncilă pentru raportarea la Banca Națională a României. În același context, finanțistul a avertizat că BNR va continua să majoreze dobânda-cheie.

„Nici scrisorile ipocrite ale lui Dragnea către conducerea BNR și nici acțiunile «prea-sfințitei din Videle» nu pot opri legile implacabile ale economiei de piață.

Pe viitor, BNR va continua majorarea dobânzii de politică monetară, așa cum a făcut-o deja recent, va susține cursul leului prin cumpărare de valută, restrângând pe cât posibil creditarea, care presează pe consum. Așadar, dobânzile la creditele contractate cresc, ca și prețurile bunurilor de consum, afectând nivelul de viață al populației.

Între timp, motoarele propagandei mincinoase ale guvernanților sunt turate la maxim pe alte subiecte, o propagandă menită să distragă atenția de la adevărată problema de azi: consecințele politicii PSD asupra echilibrului macro-economic care ne situează în afară trendului din Uniunea Europeană, a afirmat Diaconu.

Întrebat cum crede că se împarte vinovăția între Executiv și BNR (având în vedere că până nu demult cele două instituții s-au acuzat reciproc pentru situația economiei), Gelu Diaconu a arătat cu degetul doar către Palatul Victoria.

„Vinovăția este exclusiv în zona guvernamentală. Pe viitor, însă, se vor adăuga factorii exogeni pe care, pentru trecut, i-a invocat mincinos Dragnea – și anume: escaladarea sancțiunilor împotriva Iranului va crește pretul țițeiului, lucru deja sesizabil”, a subliniat ex-președintele ANAF.

Solicitat să precizeze la cât se așteaptă să ajungă inflația până la sfârșitul anului (dacă vor continua actualele tendințe), Gelu Diaconu s-a arătat optimist, mizând pe o scădere până la 4%.

„Dacă BNR nu va ceda presiunilor lui Dragnea și Vâlcov, atunci, prin măsurile luate, va tempera tendința de creștere a inflației, iar nivelul va scădea până la sfârșitul anului spre 4%”, a arătat economistul.

Noi am insistat: ce se va întâmpla în caz contrar? În replică, Gelu Diaconu a refuzat să ia în calcul un asemenea scenariu.

„Cedarea de către BNR în fața presiunilor politice este un scenariu demn de o țară bananieră, motiv pentru care nu îl pot lua în calcul. Totul are o limită!” a încheiat fostul conducător al Fiscului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *