PSnews

PSnews VIDEO

Gelu Diaconu explică decapitările DNA la ANAF. „Nu am crezut că se poate întâmpla!” EXCLUSIV

adevarulfinanciar.ro

Fostul președinte ANAF, Gelu Diaconu, demis în 2016 din fruntea instituției, după ce a fost declarat suspect în dosarul „Partida Romilor”, aduce lămuriri despre modul în care campania anticorupție pare să fie dusă fie la voia întâmplării, fie cu rea voință împotriva unor personaje din instituțiile publice.

În  februarie 2016, întreaga conducere a Fiscului  a fost în pericol să fie sacrificată de dragul unei campanii agresive anticorupție, după ce unul dintre vicepreședinții instituției fusese deja acuzat într-un dosar, iar un altul avea calitatea de suspect în alt caz aflat în atenția procurorilor.

E un lucru care nu s-a știut în spațiul în spațiul public, dar și celălalt vicepreședinte rămas avea calitatea de suspect într-un alt dosar. A rămas în continuare pe funcție și bine a făcut, pentru că, în cele din urmă, dosarul a fost clasat și nu a mai ajuns în instanță.

Nu am avut, nu am și nu voi avea niciodată nici în clin, nici în mânecă cu acest dosar (Partida Romilor- n.r.). Pentru mine a fost o surpriză colosală și nu am crezut că se poate întâmpla într-o țară civilizată să fii implicat într-o cauză, fie dintr-o incopetență crasă, fie dintr-o rea-credință, care mai devreme sau mai târziu va fi demascată”, a explicat Gelu Diaconu, într-un interviu PSNews.ro.

O primă victorie obținută de Gelu Diaconu în fața procurorilor DNA nu pare să îi aducă fostului președinte ANAF decât un surâs trist.

Nu poate fi decât victorie în final, dar întrebarea nu este dacă îmi folosește mie la ceva. ANAF era într-un profund proces de reformă la acea oră. Cred că ar fi fost nevoie de încă doi ani de zile și fața instituției ar fi arătat cu totul altfel.

De când am pășit pe scările DNA, de la prima întrevedere cu procurorul, am prevenit că lucrurile se vor derula extrem de negativ ca impact asupra finanțelor țării”, amintește fostul președinte al Fiscului.

O legendă urbană lansată pe seama  sa, privind „racolarea” ofițerilor de informații în structura ANAF, îl face pe Gelu Diaconu să surâdă din nou.

Într-adevăr, este cuvântul potrivit: o legendă. ANAF nu avea un protocol de colaborare cu SRI. ANAF nu a făcut altceva, în perioada în care am fost președinte, decât să dea curs unei decizii CSAT  prin care au fost detașați, în principal în zona structurilor de integritate și a analizei de risc, 21 de ofițeri din cadrul SRI. Toate poveștile cu sute de agenți infiltrați îăn ANAF au rămas la stadiul de povești”, clarifică fostul președinte al instituției.

Și alte servicii de informații și-au transferat oameni în interiorul ANAF, recunoaște Diaconu, amintind că DGA și fostul „2 ș-un sfert” din MI au adus, de asemenea, ofițeri în instituție.

Era o acțiune conjugată, decisă la nivelul CSAT, în vederea declanșării unei acțiuni consistente de combatere a evaziunii fiscale și rezultatele s-au văzut, poate chiar mai repede decât ne-am fi așteptat”, admite Gelu Diaconu.

În același timp, acesta recunoaște că o impact major în creșterea veniturilor din colectare fiscală l-au avut politicile de relaxare fiscală aplicate în ultima parte de mandat de guvernul Ponta. De altfel, cifrele rată că 2015 a fost singurul an în care, pe fondul reducerii fiscalității, au crescut concomitent atât sumele colectate în valoare absolută, cât și ponderea veniturilor fiscale în PIB.

Urmăriți interviul de la început până la minutul 11:00

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Anton

    10 octombrie 2017, 18:45 la 18:45

    Dle Diaconu. Ati avut dreptate când ati anticipat ca Antifrauda va fi inundată cu fosti comisari ai defundefunctei Gărzi financiare. Si nu oricum . Cu încălcarea grosolană a legii. Prin transfer in interesul serviciului. Cum este posibil asa ceva? Funcția de inspector Antifrauda este o functie specifica. Poate fi ocupata numai prin concurs, organizat in conformitate cu oug 74/2013 coroborat cu hg 520/2013 (normele de aplicare).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi