Skip to content
Politică

Gelu Diaconu face instrucție cu Ionuț Mișa: Continuă pe linia bezmeticelii fiscale! EXCLUSIV

nineoclock.ro

Gelu Diaconu – fost președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) – a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care și-a exprimat nemulțumirile legate de raportarea ministrului Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, la scandalul momentului, generat de Formularul 600.

CITIȚI ȘI: Cu chiu, cu vai, Mișa a dat înapoi. Măsuri de ultimă oră legate de Declarația 600

Concret: Diaconu l-a acuzat pe Mișa de lipsă de consecvență în ceea ce privește Declarația 600, o formalitate care i-a bulversat pe numeroși contribuabili obligați să-și declare veniturile obținute din activități independente.

Mai mult: Gelu Diaconu s-a plâns de faptul că actualul ANAF (condus  de către Mirela Călugăreanu) „nu are suficientă voce” încât să i se opună ministrului Mișa.

Domnul Mișa continuă consecvent pe linia bezmeticelii fiscale pe care a introdus-o de când este în funcția de ministru al Finanțelor. Cred că este un precedent absolut ca, de-a lungul unui întreg an, să lansezi în spațiul public, să formalizezi în proiecte de lege, să retragi proiecte de lege din procesul legislativ, să le promovezi și pe urmă să cauți soluții de neaplicare este un caz fără precedent în istoria României. Tot anul 2017 și în 2018, se continuă pe aceeași linie.

Când eu am ieșit în premieră și am solicitat prorogarea termenului de depunere a Declarației 600, tovarășul Mișa a pus slugile din ANAF să dea un comunicat liniștitor: cât de pregătiți sunt ei și cât de bine vor merge lucrurile. Din păcate, conducerea ANAF nu are suficientă voce ca să se opună măsurilor aberante de natură fiscală pe care le promovează Mișa – evident: la presiunea liderilor politici care îl cauționează.

Faptul că acum realizează că termenul putea fi 31 martie sau mai târziu, că sunt categorii de venituri care pot fi reținute la sursă, faptul că sunt unele categorii de venituri obținute de cei care sunt concomitent și salariați, care ar putea să nu fie impozitați sau supuși contribuțiilor, că aceste contribuții ar fi putut fi aplicate pentru veniturile din 2018 (și nu pentru 2017) cu care și-a peticit el proiectul de buget pe 2018 deja sunt amănunte. Domnul Mișa pur și simplu nu înțelege ce înseamnă să fii ministru de Finanțe”, a detaliat Diaconu.

Finanțistul a ținut să precizeze că vorbește în calitate de contribuabil, neavând dorința de a reveni în vreo funcție publică.

„Vorbesc în calitate de contribuabil și nu mă mână în luptă nici cea mai mică dorință de a ocupa vreo funcție publică (pentru mine e un capitol încheiat). Dar nu pot înțelege cum se caută un țap ispășitor (ANAF-ul, ca întotdeauna), când ei (cei din Guvern – n.r.) vin pe 10 noiembrie cu o ordonanță care schimbă din temelii modalitatea de aplicare și de calcul a contribuțiilor, afectează peste un milion de contribuabili (cu precădere persoane fizice) și pe urmă se retrag în dosul vorbelor – nici măcar nu au bunul- simți să-și ceară scuze față de contribuabili! Asta-i România lui Mișa de astăzi”, a reclamat fostul șef al Fiscului.

Confruntat cu declarația de marți a lui Ionuț Mișa (de după audierea în Comisia economică a Senatului), potrivit căreia MFP a reușit în 2017 să majoreze colectarea și să își îndeplinească țintele fiscal-bugetare, Gelu Diaconu a răbufnit: „Domnul Mișa minte consecvent!”

Economistul a atras atenția că „s-a terminat cu relaxarea fiscală în România” și a vorbit despre cele patru măsuri legislative care au ajutat Ministerul Finanțelor Publice în 2017.

„Ionuț Mișa nu ar fi realizat cu minimum 10 miliarde veniturile din proiecția bugetară dacă nu ar fi venit cu cel puțin patru măsuri legislative care i-au adus venituri suplimentare (adică creșterea sarcinii fiscale – s-a terminat cu relaxarea fiscală în România!): eliminarea plafonului de 5 salarii medii pentru calculul contribuțiilor; calculul contribuțiilor la part time joburi la nivelul salariului minim integral; supraacciza; confiscarea rezervelor companiilor de stat constituite de-a lungul timpului; repartizarea a 90% din profit pentru dividendele cuvenite statului la companiile cu capital majoritar de stat. Aceste venituri – de regulă nefiscale – l-au ajutat pe Ionuț Mișa să ascundă precaritatea colectării din impozitele administrabile fiscal (impozitul pe profit, taxa pe valoarea adăugată și accizele). Suntem ca într-un stat subdezvoltat: în România, impozitul pe veniturile contribuabililor (ale populației, ale angajaților) este mai mare ca pondere în buget decât impozitul pe profit! Domnul Mișa nu vă spune toate astea – ori nu le știe, ori minte consecvent!” a încheiat Gelu Diaconu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *