Skip to content
Politică

Gelu Diaconu îi desființează pe tehnocrați: Biriș s-a mutat la Patriarhie? EXCLUSIV

jurnalul.ro

Continuă să facă valuri scandalul provocat de către proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului (OUG), prin care tehnocrații vor să modifice nivelurile CAS și CASS, mutând povara fiscală de la angajator la angajat.

CITIȚI ȘI: UPDATE Scandal pe contribuțiile sociale: MFP nu își asumă modificările Codului Fiscal

În tot acest context, fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Diaconu, a oferit, miercuri, pentru PSnews.ro, o declarație în care arată cum s-a putut ajunge la discutarea, de către executivul tehnocrat, asupra unei astfel de OUG controversate.

Concret, spune Gelu Diaconu, principala cauză este diminuarea continuă a colectării veniturilor fiscale la bugetul de stat.

Confruntați cu o scădere continuă, în ultimele 7 luni, a colectării la bugetul statului (și vreau să reamintesc că, dacă nu ar fi fost sporul de colectare din luna ianuarie, situația bugetului ar fi fost și mai grea) și cunoscut fiind faptul că, lunar, la bugetul asigurărilor sociale, se fac echilibrări pe seama venitului bugetului de stat din ce în ce mai mari (buget de stat care este văduvit pe seama colectării reduse de veniturile anticipate), trebuiau să găsească o soluție (tehnocrații – n.r.).

Nu e o surpriză pentru nimeni faptul că lucrează la creșterea taxelor și, probabil, e varianta care va fi pusă în operă în perspectiva unei continuități a guvernării tehnocrate, pentru că toate semnalele și modul cum se comportă în spațiul public arată o intenție electorală evidentă din partea membrilor guvernului Cioloș. Și atunci se pregătesc din timp ca, la construcția bugetară pentru 2017, să intervină cu varianta modificată a Codului Fiscal. Este o cumplită prostie să se facă lucrul ăsta: și din rațiuni care țin de predictibilitatea legii, dar, mai ales, pentru faptul că ar schimba fundamental mediul de afaceri din România, în eventualitatea unei intervenții de asemenea natură asupra Codului Fiscal”, a afirmat fostul șef al Fiscului pentru PSnews.ro.

Amintindu-i că ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a negat că ministerul, per ansamblu, și-ar asuma acest proiect de OUG (punându-l, în schimb, pe seama Direcției de Fiscalitate conduse de către secretarul de stat Gabriel Biriș), Gelu Diaconu a dat de înțeles că Biriș ar fi, de fapt, eminența cenușie din MFP.

CITIȚI ȘI: Anca Dragu, trasă la răspundere pentru modificarea Codului Fiscal

Eu nu am cunoștință de faptul că mâna dreaptă a doamnei Anca Dragu (adică domnul Gabriel Biriș) s-a mutat cu direcția dumnealui de legislație în subordinea Patriarhiei Române. Eu știu că el funcționează în continuare în structura Ministerului Finanțelor Publice. Mai mult decât atât: e de notorietate că domnul Biriș este – să spunem așa – nu numai mâna dreaptă, ci inspiratorul a tot ceea ce se face prin minister, eu recunoscându-i domnului Biriș o calitate profesională mai relevantă decât a doamnei Dragu. Așadar, au ambii cunoștință de această chestiune – este o minciună sfruntată, ca și multe altele pe care doamna Dragu (mai ales în ceea ce privește nivelul colectării) le-a făcut în spațiul public. Să vă dau un exemplu: de câteva luni, Dragu lucrează la cele 102 pagini de modificări la Codul Fiscal, iar acum dă vina pe Biriș? Vorbim, totuși, despre 102 pagini de modificări. Ce mincinoși! a exclamat Diaconu.

CITIȚI ȘI: Gorghiu o taxează pe Anca Dragu: Declarațiile doamnei nu rezolvă problema!

Nu în ultimul rând, ex-președintele ANAF a apreciat că, până la urmă, Guvernul nu va adopta această ordonanță, din cauza „opoziției unanime”, dar a subliniat necesitatea unei astfel de OUG în 2017, în situația în care va continua actuala colectare deficitară.

CITIȚI ȘI: Dragnea, revoltat: ”Guvernul nu are legitimitatea să modifice Codul fiscal!

Sunt sigur că Guvernul nu va adopta ordonanța, pentru că opoziția este unanimă, iar riscul electoral este imens. Evident, voința legiuitorului primează, dar întotdeauna se uită un lucru fundamental: ne putem juca cu scenarii legislative (prin modificarea, într-un fel sau altul, a cadrului legal – creșterea sau scăderea taxelor), însă, în ultimă instanță, toate acestea depind de nivelul colectării. Dacă lucrurile vor continua așa și în cursul trimestrului IV (cu perspectiva introducerii măsurilor de relaxare din anul 2017, prevăzute în acest Cod), neîncadrarea în ținta de deficit va face aproape imposibilă evitarea unui astfel de proiect legislativ, dincolo de voința oricărui”, a încheiat Gelu Ștefan Diaconu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *