Skip to content
Politică

Gelu Diaconu, noi cifre ale dezastrului tehnocrat: Inconştienţii fericiţi n-au reuşit… DOCUMENT

Gelu Diaconu, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), prezintă noi „cifre ale dezastrului” tehnocrat.

Într-un articol postat, miercuri, pe blog, Diaconu îi acuză pe guvernanţii lui Dacian Cioloş (pe care îi denumeşte „inconştienţii fericiţi”) că nu au reuşit să acopere niciun leu din gaura de la reducerea TVA.

„In cele sase luni din anul trecut (iulie-decembrie) cu TVA redus de la 24% la 9% la alimente si alte categorii de produse, nu numai ca am reusit acoperirea impactului estimat de cca 450 mil lei/luna (6 luni x 450=2,7 md lei), ci s-a obtinut cu 1,75 md lei in plus. Pe total an 2015 am realizat un spor de colectare la TVA de 6,25 md lei fata de anul 2014, adica cca 1,4 md euro!! (…).

Daca adaugam si sporul din ianuarie anul acesta, cand am avut cota de 9% fata de ianuarie 2015, de peste 1 md lei, pe sapte luni cu cota redusa la alimente am obtinut cca.2,8 md lei fata de un impact in minus estimat de 7lunix450 mil lei=3,15md lei! (…).

Urmeaza dezastrul lunilor februarie-iunie, de la momentul reducerii cotei standard de la 24% din anul acesta cand nu se reuseste sa se colecteze nici un leu in plus fata de impactul estimat lunar de cca 750 mil lei, adica se colecteaza mai putin fata de perioada corespondenta a anului trecut cu 3,7md lei (…).

Practic, n-au reusit sa acopere nimic din gaura creata in conditiile in care consumul a cunoscut explozie rar intalnita, ajungand in februarie chiar si la +20%.

De mentionat, de asemenea, ca in aceasta perioada a scazut si suma TVA rambursata efectiv agentilor economici.

Cu toate acestea colectarea TVA este la pamant. Se ascund in spatele planului, si a veniturilor lasate de mine in ianuarie (fara acestea, nici planul nu-l faceau) neintelegand ca au blocat reforma unei institutii si ca important nu e planul, ci reforma structurala care va trebui reluata aproape de la zero dupa ce ei pleaca la locurile caldute, fericiti ca au facut planul si…atat”, explică Gelu Diaconu.

Citiţi AICI întregul material, însoţit de tabele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *