Skip to content
Politică

Gelu Diaconu, revoltat de starea economiei: Ne îndreptăm spre zid conduși de ilustra prim-ministră! EXCLUSIV

nineoclock.ro

Gelu Diaconu – fost președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) – a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care și-a exprimat revolta cu privire la cea mai recentă știre pesimistă legată de adâncirea deficitului de cont curent în primele două luni ale anului 2018, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Încă de la început, fostul șef al Fiscului a ținut să evidențieze factorii care ne-au adus în această situație: creșterea economică bazată exclusiv pe consum, dublată de o creștere „fără precedent” a salariilor și a cheltuielilor sociale.

„Creșterea accentuată a deficitului comercial pe primele două luni ale acestui an se înscrie firesc pe traiectoria degringoladei indicatorilor macroeconomici. O creștere economică bazată aproape exclusiv pe consum, cu o infuzie bugetară pe creșterea salariilor și a cheltuielilor sociale fără precedent, pune presiune pe deficitul bugetar, pe cel comercial, pe balanța de plăți externe și, în ultimă instanță, pe cursul leului. Inflația accelerată deja ne-a bătut la ușă!” a amintit Diaconu.

Mai mult: ex-președintele ANAF a avertizat că, în situația în care actualele tendințe vor continua, România „va intra încet, dar sigur în criză”, o ciză ce va aduce „cortegiul de suferințe: inflație, noi taxe, tăieri de cheltuieli publice și șomaj”.

„În cazul în care încasările bugetare nu se vor reechilibra, dacă nu va înceta spirala creșterilor de pensii și salarii, dacă nu se vor face investiții publice cu efect multiplicator în economie, iar accesarea de fonduri comunitare va rămâne la același nivel extrem de precar, economia va intra încet, dar sigur în criză. Iluzia bunăstării bazate pe consum durează un ciclu de maximum doi-trei ani, după care vine cortegiul de suferințe: inflație, noi taxe, tăieri de cheltuieli publice și șomaj”, a detaliat Gelu Ștefan Diaconu.

Întrebat cum vede guvernarea de până acum a premierului Viorica Dăncilă, Gelu Diaconu a răspuns sarcastic: „Deficitul comercial crescut cu peste 30% înseamnă o dinamică a importurilor mult accelerată față de exporturi. Ne îndreptăm spre zid conduși de ilustra noastră prim-ministră, despre care cred că nici programul de guvernare al PSD nu-l prea întelege – darămite legile implacabile ale economiei!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *