Skip to content
Politică

Gelu Duminică demontează mitul momentului legat de PSD-ALDE. Momeala lui Dragnea pentru Tăriceanu EXCLUSIV

adevarul.ro

Sociologul Gelu Duminică a oferit miercuri seară o declarație pentru PSnews.ro, în care a demontat principalul mit al momentului legat de coaliția PSD-ALDE.

Este vorba despre ideea conform căreia ar exista tensiuni din ce în ce mai pronunțate între cei doi lideri ai alianței guvernamentale – Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu – cu privire la formula de candidatură pentru alegerile prezidențiale din 2019: competitor comun versus concurenți separați.

Concret: profesorul universitar a ținut să contrazică ideea potrivit căreia afirmația de zilele trecute a lui Dragnea, potrivit căreia acesta nu exclude un candidat comun, este doar o anesteziere a eventualelor nemulțumiri provenite dinspre ALDE.

„Cine a spus că e un conflict (între Dragnea și Tăriceanu – n.r.)? Care sunt simptomele conflictului? Cum s-a materializat conflictul ăsta? Până acum, am văzut pe toată lumea susținând fix aceleași lucruri, promovând fix aceleași idei, am văzut că actuala coaliție de guvernare funcționează foarte bine și că ei își trec toate mizeriile prin Parlament. Că presa speculează, că există disensiuni, zvonuri, surse… Până n-o să vedem o disensiune la nivelul unei acțiuni, dați-mi voie să constat că respectiva coaliție funcționează foarte bine.

Cât despre candidatura la prezidențiale: e normal ca Dragnea s-o vânture, pentru că are nevoie ca această coaliție să funcționeze în următoarea perioadă, a punctat Duminică.

Fiindu-i solicitat un pronostic legat de formula de candidatură din 2019, Gelu Duminică a subliniat că varianta optimă ar fi cea a prezidențiabilului comun.

„Dacă aș ști în momentul de față, ce bine ar fi! Dacă e s-o luăm pe ce le-ar merge mai bine, ar fi candidatul comun. Dacă e să ne gândim cum poate să negocieze ALDE mai bine, atunci ar fi candidați separați. Însă rămâne de văzut ceea ce se va întâmpla în următoarea perioadă, pentru că din punctul meu de vedere, PSD-ul de acum nu va mai semăna cu PSD-ul de la începutul anului 2019, deoarece mă aștept la schimbări mari de viziune în interiorul PSD”, a arătat Duminică.

În încheiere, sociologul a accentuat ideea că alegerile europarlamentare din prima jumătate a lui 2019 vor fi un test pentru cele prezidențiale, de la sfârșitul anului viitor. Mai precis, Gelu Duminică a explicat că este de așteptat un reviriment al mesajelor naționaliste din partea PSD, cu totul diferite față de cele transmise acum de către partidul lui Liviu Dragnea. Pe de altă parte, Duminică a avertizat că schimbarea de mesaj ar putea atrage chiar schimbarea actualei conduceri a formațiunii politice.

„Odată cu eventuala organizare a referendumului familiei (rămâne de văzut dacă se va organiza), dacă epuizează și marota asta, trebuie să vină cu altele. Ei bine, de aici lucrurile se schimbă. Nu uitați că urmează doi ani electorali! Va fi nevoie de mesaje și de acțiuni puternice, care să unească electoratul pentru campanie! Și atunci e nevoie de tot felul de chestii aruncate pe piață, care să le folosească în cei doi ani de campanie. Europarlamentarele vor fi niște alegeri interimare naționale. PSD va bate monedă tot pe agenda națională. După ele urmează alegerile prezidențiale, iar cine le va câștiga va aduce cu sine câștig pentru formațiunea politică care l-a propulsat pe respectivul candidat la Palatul Cotroceni. Tocmai de aceea cred că mesajele pe care PSD-ul le are acum nu-i vor aduce câștigul – motiv pentru care va trebui să și le schimbe în viitorul extrem de apropiat. Rămâne de văzut dacă schimbarea respectivelor mesaje va aduce cu sine schimbarea leadershipului”, a conchis universitarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *