Skip to content
Politică

Gelu Duminică, previziuni sumbre pentru PSD: Partidul lui Dragnea va fi canibalizat!

adevarul.ro

În ultimul timp s-au vehiculat tot felul de sondaje și scoruri pe care partidele importante de pe scena politică românească le au în acest moment.

Pentru a clarifica tabloul politic din prezent, redacția PSnews.ro a luat legătura cu sociologul Gelu Duminică. Întrebat care sunt partidele care se află în creștere, profesorul a reliefat că PSD este în continuă scădere și este posibil să canibalizeze ALDE pentru a rămâne la putere, iar din cadrul opoziției formațiunea lui Cioloș este cea în creștere. De altfel, PNL riscă să scadă dacă va avea pe liste nume precum Crin Antonescu la alegerile europarlamentare. Mai mult, Gelu Diaconu a subliniat că bătălia se va da pe segmentul de aproximativ 60% din electorat care nu merge la vot.

„PSD scade sigur pentru simplul motiv că în momentul de față eticheta pe care o are este ca fiind un partid corupt cu oameni care încearcă să scape de pușcărie. ALDE nu prea contează în momentul de față în sensul în care este o formațiune reușește să capitalizeze doar pentru că este la putere și își hrănește camarila prin bugetele pe care le au la dispoziție primarii ALDE, însă tare mi-e că înainte de alegeri se vor întâmpla multe pe tot ceea ce înseamnă scena politică și atunci pentru simplul motiv că dacă PSD s-ar prăbuși, ceea ce este previzibil, va aduce și un cutremur în ALDE care este apendicul PSD. Nu folosesc epitetul apendic degeaba, întrucât la un moment dat dacă PSD va fi nevoit va canibaliza ALDE fără nicio problemă pentru a rămâne la putere. Rămâne de văzut ce va să fie. ALDE este orice, dar nu un partid liberal. Așadar, electoratul liberal în momentul de față este împărțit între PNL, nucleul dur, care este extrem de dezamăgit de prestația liderilor și o eventuală listă la europarlamentare care va aduce nume precum Crin Antonescu și gașca sa, va duce către o redirecționare a electoratului către ale formațiuni, iar aici bătălia este între USR și Cioloș. Rămâne de văzut pentru că la USR avem o problemă cu lista la europarlamentare, cu cei care au câștigat-o deoarece Ghinea și Clotilde vin din zone totalmente diferite. Clotilde vine mai degrabă dinspre dreapta extrem de conservatoare, foarte apropiată de susținătorii referendumului pentru familie. Nu uitați că USR a fost principalul partid care s-a poziționat împotriva referendumului pentru familie cu Ghinea vârf de lance. Așadar, primii doi candidați care au câștigat în alegerile interne sunt diametral opuși ca valori. Asta nu arată decât ceața în care se află USR în acest moment d.p.v.d. doctrinar. La un moment dat va trebui să clarifice doctrina pentru că electoratul care i-ar vota este mai degrabă cel de dreapta și nu cel de stânga în acest moment. Formațiunea lui Cioloș este cea care va reuși să capitalizeze mai tot de la ceea ce rămâne de la cele două partide, PNL și USR, plus foarte mulți din cei care nu ar vota.

Marea bătălie este pe cei 60% care nu au votat la ultimele alegeri. Dacă celelalte partide se bat pe 40-45% din oamenii care votează în mod obișnuit, RO100 poate să muște serios din electoratul acela care nu a votat până acum”, a spus profesorul.

Totodată, confruntat cu faptul că au plecat o serie de parlamentari din PSD și o parte s-au dus către Pro România, Gelu Duminică a fost chestionat ce joacă politică joacă Ponta. Astfel, profesorul a relevat că Pro România încearcă să ofere credibilitate unor lideri care vor să fie realeși.

„PSD probabil va fi canibalizat de formațiunea domnului Ponta. Partidul lui Ponta joacă cartea partidului de stânga care încearcă să ofere credibilitate unor lideri care vor să fie realeși. Aceia își vor zice că alături de Dragnea nici oamenii de stânga nu îi vor mai vota, nici măcar electoratul tradițional PSD-ist. Nu uitați că PSD are 27% în momentul de față deși electoratul acestui partid este de 30 și ceva la sută. PSD este pe trend de scădere. Formațiunea social-democrată a scăzut de la 40% în ultimele luni la 27% și trendul pare a nu se opri, pare că se duce și mai jos”, a adăugat sociologul.

De altfel, întrebat dacă vor mai pleca oameni din PSD inclusiv către Pro România, Gelu Diaconu a tranșat afirmativ răspunsul deoarece unii politicieni din PSD de eșalonul 2-3 ar avea șanse mai mari să prindă un loc eligibil la alegeri în partidul lui Ponta decât în PSD.

„Absolut. Pentru mulți parlamentari există vorba că de la al doilea mandat ești parlamentar, iar de la primul de abia înveți cu ce se mănâncă. De la al doilea accezi la funcții, poți accede la influența dată de lumea politică, la numiri ș.a.m.d. La primul mandat ești ridicător de mână ca să spunem așa. Atunci, logic că acei parlamentari vor carieră politică și caută formațiunea care să îi recomande pentru voce și talent. Pro Româna este o formațiune care îi poate pune mult mai ușor pe listă și care are nevoie de nume grele pe listă. De asemenea, la PSD lupta internă este destul de puternică. Atunci, sunt convins că cei care au fost până în momentul de față în eșalonul 2-3 în PSD mai degrabă vor avea posibilitatea să intre pe un loc eligibil relativ garantat la Pro România decât la PSD. Nu este un trend pe care îl inventează PSD, cel de a pleca de la o formațiune la alta. Și cu PDL s-a întâmplat la fel. Când se destructura PDL se întâmpla același lucru. Acum, aspectul acesta ar putea să ne bucure, dar și să nu ne bucure. Nu uitați că Ponta este același de acum 5 ani. Nu este altul. Să ajungem să îl credem pe Scaraoski frate cu îngerii arată lipsa de cadre din politica românească. Scaraoski a rămas tot Scaraoski, adică în niciun caz nu este etalon de moralitate și de politician superfrecventabil. Acum 5 ani credeam că mai rău decât Ponta nu se poate, dar uite că s-a putut, dar nu trebuie să îl vedem pe Ponta ca pe un salvator deoarece ceea ce se întâmplă în momentul de față este datorită domniei sale sau din cauza domniei sale”, a conchis Gelu Duminică în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *