Skip to content
Alegeri Politică

Gelu Duminică, verdict dur pentru PSD în cursa prezidențialelor: Tăriceanu stă mai bine decât oricare lider social-democrat!

adevarul.ro

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat că un candidat PSD la alegerile prezidențiale nu numai că va intra în turul doi, ci va avea șanse să și câștige.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Candidatul PSD la prezidențiale. Ecaterina Andronescu: Are toate șansele nu numai să intre în turul doi, dar și să câștige

În acest context, redacția PSNews.ro a luat legătura cu sociologul Gelu Duminică. Concret, întrebat care este omul politic cu cele mai mari șanse în cursa spre Palatul Cotroceni, profesorul Facultății de Sociologie din cadrul Universității București a precizat că este greu de spus, dar majoritatea social-democraților sunt sub 10% în privința imaginii și credibilității pe care o au în fața românilor.

Este prima dată în 20 și ceva de ani când PSD-ul are candidați la prezidențiale care stau sub 10%. Cvasimajoritatea lor sunt în această situație, ceea ce arată că este un partid cu lideri foarte slabi ca imagine și credibilitate, dar cine stă cel mai bine dintre ei nu știu”, a transmis sociologul.

Totodată, chestionat care variantă ar avea șanse mai mari, un candidat din partea PSD sau din partea coaliției PSD-ALDE, Gelu Duminică a subliniat că Tăriceanu stă mai bine decât oricare variantă de candidat PSD, dar importantă este capacitatea de a mobiliza formațiunea social-democrată la alegeri și doar Dragnea poate face asta, dar rata lui de credibilitate și imagine este foarte scăzută, iar astfel nu are nicio șansă în a câștiga prezidențialele.

Ar fi pentru prima dată în istorie când PSD-ALDE ar avea un candidat, altul decât din PSD. Nu cred că foarte mulți lideri ai partidului vor agrea chestiunea aceasta. Nu arată decât ce spuneam mai devreme, adică fragilitatea leadership-ului din PSD. Dacă este să gândim foarte pragmatic Tăriceanu stă mult mai bine decât oricare candidat PSD care este până în momentul de față brand-uit ca lider. Nu am avea cine din PSD decât Olguța Vasilescu, să fim serioși! Respectivul candidat la prezidențiale trebuie să aibă notorietate și să denote și forță pentru a reuși să mobilizeze partidul în jurul lui sau al ei. În momentul de față doar Dragnea pare să poată mobiliza partidul, dar are o rată de credibilitate și imagine foarte scăzută și nu are nicio șansă și nici nu cred că va avea, plus că o eventuală candidatură a domniei sale nu face decât să consfințească partidul ca fiind o feudă a actualului președinte al PSD, a adăugat profesorul universitar.

De asemenea, întrebat dacă electoratul PSD ar agrea posibila desemnare a lui Călin Popescu Tăriceanu în calitate de candidat comun al PSD-ALDE la prezidențiale, Gelu Duminică a scos în evidență că votanții PSD nu fac decât să voteze după cum le zic primarii sau alți lideri social-democrați. Astfel, în viziunea sociologului nu are improtanță cine candidează, ci care este mobilizarea partidului în jurul acelui candidat.

Electoratul PSD tradițional nu agrează nominalizarea politică. Ei nu votează politicianul. Ei votează ceea ce liderul politic local le spune, adică electoratul PSD este fidel primarului. Primarul este cel care decide pe cine susține sau nu, iar atunci electoratul se duce în acea zonă. Se înșală cine crede că lumea l-a votat pe Geoană pentru că ar fi reprezentat imaginea reformatorului sau că ar fi fost lumina soarelui care răsare pentru România. Nu. De obicei marea majoritate a electoratului PSD este un electorat ordonat și care stă foarte bine în creuzetul politicianului local, că el se numește primar în majoritatea cazurilor este evident. Așadar, nu contează foarte tare cine este nominalizarea PSD-ului. ci contează foarte mult dacă acea nominalizare va fi susținută de poporul PSD. Poporul PSD nu înseamnă electoratul PSD, ci înseamnă primarii, consilierii locali, baronii locali, a conchis Gelu Duminică în exclusivitate pentru PSNews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *