Skip to content
Politică

Gelu Voican Voiculescu, prezent la conferința anuală de la Ambasada Rusiei. Soția fostului vicepremier lucrează pentru Sputnik

Fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, acuzat de crime împotriva umanității în dosarul Revoluției, a fost prezent, luni, la conferința anuală organizată de Ambasada Rusiei la București. Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul conferinței de la Ambasada Rusiei, ambasadorul Valery Kuzmin va face bilanțul anului diplomatic 2019.

Unul dintre personajele din prim-planul Revoluției Române, Gelu Voican Voiculescu, este căsătorit cu Georgiana Arsene, care semnează periodic articole în Sputnik, organul oficial de propagandă al Rusiei.

Georgiana Arsene, cu 41 de ani mai tânără decât soțul ei, este o prezență permanentă pe site-ul Sputnik, printre articolele semnate numărându-se și editorialul „De ce să ne temem de Rusia?”, în care denunță o presupusă propagandă anti-rusă răspândită în Occident și România și susține că „e momentul ca noi toţi să ne trezim şi să abandonăm rusofobia, pentru a coopera în mod natural cu Rusia împotriva terorii”.

Potrivit procurorilor din Dosarul Revoluției, Gelu Voican Voiculescu ar fi fost implicat, alături de Ion Iliescu și Silviu Brucan, în chemarea trupelor sovietice pe teritoriul României, lucru negat de fostul viceprim-ministru, scrie b1.ro.

Ulterior Revoluţiei, toţi cei implicaţi în chemarea trupelor sovietice ( Iliescu Ion, gl. Militaru Nicolae, Voican Voiculescu, Brucan Silviu) au negat vehement acest fapt. Se observă că persoanele implicate în solicitarea de ajutor militar sovietic (trădare, conform legislaţiei penale), sunt aceleaşi faţă de care prezentul rechizitoriu reţine săvârşirea crimelor împotriva umanităţii, în circumstanţele arătate. Prin prisma acestei realităţi, prin raportare şi la probele administrate, în mod firesc se evidenţiază un liant, o continuitate logică, între consemnările din capitolul I (contextul internaţional), filosovietismul evident al componenţilor «grupului Iliescu», acceptarea noii puteri din România de către URSS, reactivarea unor militari de o anumită factură şi (nu în ultimul rând) uciderea lui Ceauşescu Nicolae”, arată procurorii.

De asemenea, în rechizitoriu, procurorii arată că în decembrie 1989, Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă.

La finalul anului lui 2019, la împlinirea a 30 de ani de la Revoluție, Gelu Voican Voiculescu a fost implicat într-un alt scandal, în contextul în care Institutului Revoluţiei Române, aflat în subordinea Senatului României și condusă de Voiculescu și de Ion Iliescu voia să organizeze, chiar pe 22 decembrie un concert dedicat Revoluției. Evenimentul ar fi costat nu mai putin de 100.000 de euro.

În cele din urmă, evenimentul a fost anulat, iar ulterior, Guvernul a adoptat o ordonanţă pentru desființarea Institutului Revoluției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *