Skip to content
Opinii & Analize

Generalii lui Oprea aruncă în aer Binomul Anticoruptie?

Serviciul secret al celor de la Interne stă, pentru a doua oară în ultimele câteva luni, pe un butoi de pulbere. În loc să facă rapoarte despre clanurile mafiote sau despre corupția din sistem, șefii de la “doi și-un sfert” fac coadă și dau cu subsemnatul la DNA.  După ce au fost acuzați că i-au cumpărat din fondurile operative, jacuzzi în birou și limuzină ministrului Oprea, acum toată conducerea cu pricina este pusă sub acuzare, pe motiv că ar fi secretizat întreaga operațiune, de ochii procurorilor anticorupție.  Scandalul iscat a luat așa amploare, că inclusiv blândul Dacian Cioloș s-a văzut nevoit să taie în carne vie în zona serviciilor, acolo unde până acum nu s-a amestecat.

Demersul fără precedent al celor de la DNA, de a decapita indirect intreaga conducere a acestei structuri informative, ar putea reprezenta sfârșitul acestui serviciu. Fostul “Doi și-un sfert” a fost dealungul timpului în centrul mai multor scandaluri, de la activitatea celebrului Virgil “Vulpea” Ardelean, la dosare sau baze de date folosite la șantajarea politicienilor și până la anumite favoritisme pe care cei de aici le-ar fi făcut miliardarului Puiu Popoviciu. Mai mulți miniștri de Interne sau premieri au pus problema desființării acestei structuri și comasarea ei cu o altă direcție din minister, cea de Anticorupție. Mai ales că activitatea specifică ar fi cam aceeași.  Însă nimeni nu a dus demersul până la capăt.

Dacă scandalul iscat acum de dosarul celor de la DNA se va lăsa cu închiderea obloanelor la “Doi și-un sfert”, este greu de anticipat. Dar ce se ascunde în spatele acestui dosar este mult mai interesant. Desigur, în activitatea specifică serviciului, DNA-ul a descoperit o serie de fapte cu iz penal. Cum că din banii pentru spioni se făceau chiolhanuri, se decontau mese private sau se rotunjeau veniturile unor șefi și șefuleți. Dar procedurile cu pricina funcționează acolo de peste 25 de ani. Era suficient doar ca cineva sa controleze hârtiile. Nu a făcut-o, decât fix acum câteva luni!

Momentul operativ, ca să folosim limbajul specific, a fost exact după ce fenomenul Colectiv a dat de pământ cu generalul-ministru cu aspirații de premier, Gabriel Oprea. Ceea ce, în esență, nu a fost rău deloc. Alături de Oprea au fost astfel rași din structură toți oamenii numiți de el, în frunte cu Gheorghe Nicolae, șeful DGIPI, alți câțiva directori, și acum, adjunctul său, Rareș Văduva, scăpat inițial de cutremur și numit la conducere. “Pachetul” lui Oprea de la DGIPI mai avea însă o calitate. Era unul şcolit la SRI, majoritatea celor tăvăliți acum de DNA fiind foști ofițeri din subordinea generalului Florian Coldea. Cu alte cuvinte, pentru o corectă decriptare a sa, demersul DNA se poate traduce astfel: “Eradicarea influentei SRI în structura concurentă de la Ministerul de Interne”.

Pe scurt, procurorii au lovit destul de serios în interesele celor cu care, de ceva ani încoace, alcătuiau celebrul Binom Anticorupție. Desigur, faptele de la DGIPI sunt penale, însă gravitatea lor pare ușor ridicolă, fată de repertoriul cu care ne obișnuise DNA-ul: tunuri de milioane de euro, arestări de parlamentari, miniștri și afaceriști de soi treziți cu mascații. Să fi fost generalul Oprea o miză atât de mare, încât destructurarea rețelei sale să merite răcirea relațiilor DNA-SRI?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *