Skip to content
Societate

Generalul Gabriel Răducanu, fostul rector al Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, pierde titlul de doctor pe motiv de plagiat

facebook

Fostul rector al Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” (AFA) din Brașov, generalul (r) de flotila aeriană Gabriel Răducanu, a rămas fără titlul de doctor în Științe Militare după ce Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor (CNATDCU) a decis că teza de doctorat a acestuia este plagiată.

Este vorba de lucrarea științifică cu titlul Securitatea aeriană a României, parte integrantă a securității aeriene a NATO și a Uniunii Europene fusese susținută 2011 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP) sub coordonarea gen. (r) prof. univ. dr. Mihail Orzeata, relatează pressone.ro.

Decizia a fost luată în unanimitate de Consiliul General al CNATDCU, după ce o comisie de specialiști a constatat, în mod oficial, că teza acestuia este plagiată.

Conform sursei citate, mai multe pagini din teza sunt plagiate dintr-o lucrare semnată de Mihail Orzeata, conducătorul lui de doctorat, iar altele, din două lucrări semnate de fostul rector al AFA Brașov, generalul (r) prof. univ. dr. Vasile Bucinschi, unul dintre cei trei referenți care au aprobat acordarea titlului de doctor pentru Răducanu.

Texte bloc, plagiate

Pe 17 noiembrie 2020, PressOne dezvăluia faptul că paragrafe disparate sau texte bloc din 78 de pagini din teza de doctorat a lui Gabriel Răducanu sunt plagiate, după ce cu o zi înainte a dezvăluit că acesta devenise conferențiar universitar fără să îndeplinească criteriile cerute de lege.

La acel moment, Răducanu era general de flotila aeriană activ și rector al Academiei Forțelor Aeriene (AFA) din Brașov. Exact o luna mai târziu, pe 17 decembrie, președintele Klaus Iohannis semna decretul de trecere în rezervă a lui Gabriel Răducanu începând cu dată de 30 decembrie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *