Mircea Geoană s-a înscris la doctorat la Academia de Studii Economice (ASE) în 1993 și și-a susținut teza în 2005 la capătul a 12 ani de parcurs doctoral marcat de un șir lung de ilegalități, concesii și derogării, scrie jurnalista Emilia Șercan într-un articol în PressOne.
Emilia Șercan a dezvăluit luni în Pressone că actualul secretar adjunct al NATO a plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush. Mircea Geoană a respins acuzațiile pe care le-a catalogat „motivate politic”.
În articolul de astăzi, jurnalista arată că Mircea Geoană a deținut în mod ilegal, pentru cel puțin 6 ani, calitatea de doctorand, în condițiile în care ar fi trebuit exmatriculat după 1998.
Astfel, Mircea Geoană ar fi trebuit să susțină teza în iunie 1997, dacă ar fi fost respectată perioada de finalizare a studiilor doctorale de 4 ani, prevăzută la înmatriculare. Luând în considerare și cererile de prelungire și de întrerupere a studiilor, termenul limită de susținere a tezei de doctorat se extinde până în iunie 1998.
Potrivit PressOne, ASE nu explică prevederi au permis ca Mircea Geoană să fie doctorand între iunie 1998 și 30 septembrie 2004, dată la care toți doctoranzii înmatriculați înainte de 1996 au obținut de un termen de grație de 11 luni pentru susținerea doctoratului.
În septembrie 2004, Biroul Executiv al Senatului ASE a oferit o perioadă de grație pentru doctoranzii înmatriculați înainte de 1 noiembrie 1996, care aveau examenele luate și referatele susținute.
Mircea Geoană și-a susținut teza de doctorat pe 18 iulie 2005, cu câteva zile înainte de termenul de 1 august primit pentru a nu fi exmatriculat.
Într-un dialog cu PressOne, actualul rector al ASE, Nicolae Istudor, a afirmat că Mircea Geoană trebuia exmatriculat înainte de a susține teza de doctorat. „Nu am găsit o bază legală clară despre cum s-a reușit prelungirea [studiilor lui Mircea Geoană] până în 2005. A fost un vid de legislație pentru că, practic, nu găsim o explicație legală pentru deciziile luate”, declară Istudor.
Acuzațiile de plagiat
Actualul secretar adjunct al NATO și-a obținut doctoratul în iulie 2005 la Academia de Studii Economice (ASE) din București cu o teză intitulată „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice”.
Potrivit anchetei semnate de Emilia Șercan, cel puțin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conținut plagiat – text, grafice și tabele – preluat fără atribuire din diverse surse.
Plagiatul lui Mircea Geoană provine în special din trei surse, relatează Pressone, și anume trei rapoarte prezentate de foștii președinți americani Bill Clinton și George W. Bush. Niciuna dintre aceste lucrări nu este citată în textul doctoratului lui Mircea Geoană și nu este trecută în bibliografie. Acestea totalizează 72 de pagini din cele 78 suspecte de plagiat.
În replică, Mircea Geoană a publicat imagini cu teza de doctorat, după acuzațiile de plagiat. „Nu voi permite nimănui, din motive exclusiv electorale și, în mod evident, motivat politic, să pună la îndoială o viață de muncă și studii făcute la cel mai înalt nivel de probitate și profesionalism”, transmite Mircea Geoană într-o reacție publicată pe Facebook și transmisă printr-un comunicat de presă.
Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO în 16 octombrie 2019, devenind al 17-lea secretar general adjunct al Alianței Nord-Atlantice.
Mandatul lui Geoană a fost extins în 2021 cu doi ani și a mai primit încă o extindere de un an până în octombrie 2024.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News