Geoană: Astăzi nu vedem condiţii politice pentru convorbiri de pace în Ucraina

Sursa foto: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Astăzi nu vedem condiţii politice pentru un plan de pace în Ucraina, a declarat la Chişinău, într-un interviu acordat Agerpres, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Acesta susţine că un eventual plan de încheiere a conflictului ruso-ucrainean trebuie să aibă la bază cele zece puncte propuse de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Oficialul NATO, într-o vizită în R. Moldova, a condamnat atacurile armatei ruse asupra obiectivelor civile ucrainene şi a detaliat programul de instruire a piloţilor ucraineni pe avioane F16 în România.

În interviu, Mircea Geoană vorbeşte şi despre o eventuală candidatură a sa la funcţia de preşedinte al Românei.

Reporter: Domnule secretar general adjunct, s-a vorbit de o anchetă în cazul căderilor de drone pe teritoriul românesc. Se face împreună cu specialiştii NATO? Aveţi informaţii preliminare despre rezultatele acestei anchete?

Mircea Geoană: Suntem în contact permanent cu autorităţile militare şi politice din România. Avem deplină încredere în capacitatea autorităţilor militare române să ducă la bun sfârşit această anchetă. Suntem în contact permanent cu dânşii şi vreau încă o dată să reconfirm faptul că nu am constatat nicio intenţie deliberată a Federaţiei Ruse de a ataca teritoriul aliat şi că vom condamna în continuare tot ce înseamnă aceste atacuri barbare împotriva infrastructurii civile din Ucraina. Despre asta este vorba. Ruşii distrug sistemul energetic iarna şi distrug sistemul de lanţ de aprovizionare cu hrană pentru restul lumii în timpul verii. Nimic mai odios, nimic mai condamnabil decât acest lucru.

Reporter: Războiul din Ucraina durează deja de peste un an şi jumătate. Puteţi face previziuni cu privire la durata acestuia şi eventual la modalitatea de a se încheia? Aveţi informaţii oficial cu privire la vreo intenţie de convorbiri de pace în acest conflict?

Mircea Geoană: Războaiele sunt imprevizibile prin definiţie şi astăzi nu vedem condiţii politice pentru un astfel de început de conversaţie. O bază pentru pace există. Există planul în zece puncte al preşedintelui (Volodimir) Zelenski, care este valabil. El a fost împărtăşit şi îmbrăţişat de foarte multe ţări, inclusiv din afara NATO, şi de aceea cred că aceasta reprezintă o bază foarte, foarte bună. Vreau să spun un lucru care este foarte important. Preşedintele Biden are o formulă pe care noi o îmbrăţişăm complet. Nicio decizie despre Ucraina fără Ucraina. Deci, până la urmă, Ucraina este un stat suveran pe care îl susţinem şi numai dânşii vor putea stabili conturul păcii, momentul în care consideră că acest lucru poate fi făcut şi vom continua să îi susţinem, pentru că cauza lor este dreaptă şi este justificată şi politic, şi strategic, şi legal, şi moral şi vom continua să susţinem Ucraina fără să fim parte din acest conflict.

Reporter: Există un calendar în privinţa instruirii piloţilor ucraineni pe avioane F-16 în România?

Mircea Geoană: Există un un program condus de aliaţii noştri olandez şi danez cu privire la astfel de antrenamente. Statele Unite au anunţat deja locaţii şi termene. Ştiu că şi în România acest acest proces este în curs de pregătire, dar lăsăm, evident, aliaţilor anunţul public cu privire la astfel de elemente. Salutăm faptul că există o dorinţă tot mai largă în cadrul NATO de a oferi echipamente cât mai performante Ucrainei şi, evident, training cât mai rapid şi mai eficace pentru ca aceste echipamente să devină utilizabile în termenul cel mai scurt.

Citeşte aici interviul integral.

 

 

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL