Mircea Geoană a fost mereu înconjurat de unii dintre cei mai mari corupți ai României, iar acest lucru i-a adus numeroase probleme cu justiția. Toate campaniile electorale controlate de fostul lider PSD au fost anchetate de procurori, iar în unele cazuri s-a ajuns și la condamnări. Cine colaborează cu acesta la campania electorală din 2024 nu poate sta liniștit, după atâtea probleme cu justitția.
Campania din 2008
În 2008, Mircea Geoană era președintele PSD și a controlat campania pentru alegerile parlamentare. Șerban Pop, fostul președinte ANAF, l-a denunțat pe Geoană pentru „folosire a influenţei pe care o deţinea pentru obţinerea unor sume de bani”. Însă Pop a făcut denunțul abia în 2013, iar fostul lider PSD a scăpat pentru că faptele s-au prescris. Procurorii nu mai puteau ancheta fapte mai vechi de 5 ani.
Șerban Pop denunțase tocmai modul în care Geoană obținuse finanțări pentru campania electorală din 2008. PSD câștigase alegerile în acel an, dar la scurt timp Geoană a demonstrat că Pop a avut dreptat.
Campania din 2009
Mircea Geoană a fost acuzat de finanțarea ilegală a campaniei din 2009, însă l-a scos țap ispășitor pe Victor Hrebenciuc, cel care era mâna lui dreaptă în PSD. Miliardarul Ioan Niculae l-a finanțat pe Geoană cu 200.000 de dolari pentru un sondaj fictiv, iar în schimbul acestor bani voia Ordonanțe de Guvern favorabile pentru afacerile sale și să decidă cine va face parte din Guvern. În 2013, fostul candidat la prezidențiale a fost audiat la DNA, dar a aruncat imediat toată vina pe Hrebenciuc.
„Sumele erau stabilite de domnia sa (n.r. Ioan Niculae). Eu l-am rugat să plătească sondajele lui Geoană. Ulterior, am aflat de contractul de construcții. Geoană știa exact modalitatea de finanțare a sondajelor care-l priveau. Se consulta cu Sorin Ovidiu Vîntu pe problema asta. Valoarea era cam de 200.000 de euro”, a declarat Hrebenciuc, în fața judecătorilor.
Legăturile dintre Niculae și Geoană au fost descoperite în urma interceptărilor, de unde reieșea că fostul lider PSD știa foarte bine de ce primea acei bani.
Ioan Niculae: Şi spune-i altfel lui Geoană, băi, sunt pregătiţi ăştia de pe la judeţele Brăila, Galaţi, Vaslui, să vină cu câteva mii de oameni în Bucureşti, să te întrebe unde sunt ăia 15 milioane de lei pe hectar pe care i-ai promis în campanie. Trebuie vorbit cu Geoană. Pică dacă nu intră până luni, s-a dus.
Gheorghe Bunea Stancu: (…) Ăsta ce trebuie sa facă? Să dea o Hotărâre de Guvern cu îngrăşămintele, nu?
Ioan Niculae: E făcută. Şi el o plimbă de o lună şi jumătate, nenorocitul ăsta, deşi are banii în buget.
CITEȘTE ȘI: Afacerile Geoană-Ioan Niculae: finanțările ilegale pentru campania din 2009
În acest dosar, Gheorghe Bunea Stancu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, iar Ioan Niculae a primit doi ani și jumătate. Gheorghe Bunea Stancu, fost șef al Consiliului Județean Brăila, era unul dintre intermediari și negocia direct cu omul de afaceri. Mircea Geoană, adevăratul beneficiar al acelor bani, nu a fost nici măcar pus sub urmărire penală. Judecătorii l-au condamnat pe Niculae, însă nu s-au atins de fostul lider PSD.
Intermediarul lui Cătălin Voicu
Senatorul Cătălin Voicu a fost adus în PSD chiar de Mircea Geoană, cei doi erau foarte apropiați în acea perioadă. Ulterior, Voicu a ajuns în atenția procurorilor DNA și s-a descoperit că Mircea Geoană intermedia întâlnirile condamnatului penal.
În urma interceptărilor, procurorii au descoperit că, in 2006, ar fi avut loc un schimb de SMS-uri între liderul PSD și vicepreședinta PSD Dolj, Maria Schutz. Aceasta se plângea că era cercetată penal alături de alți lideri PSD, iar Geoană îi răspundea, chemând-o la București. Ulterior, Geoană i-a dat acesteia numărul lui Voicu și i-a spus că sentorul PSD îi va rezolva problema.
Acuzat de ANI
În 2010, Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a acuzat pe Mircea Geoană de fals în declarații. ANI a descoperit că Mihaela Geoană, soția fostului lider PSD, semnase un contract pentru achiziția unui apartament, dar Mircea Geoană nu-l declarase în declarația de avere.
În perioada 2006 și 2009, Mircea Geoană nu și-a declarat veniturile și nici atât nu a declarat sumele de bani din tranzacții imobiliare. Geoană era liderul PSD, însă își ținea averea la ascuns, pentru că nu ar fi putut să-și justifice viața de milionar cu vacanțe la Saint-Tropez și Monaco.
ANI a mai arătat că familia Geoană făcuse afaceri cu familia lui Ion Bazac, fost ministru al sănătății. Mircea Geoană și Ion Bazac erau buni prieteni și mergeau împreună în vacanțe în sudul Franței, alături de Cristian Rizea, condamnat penal. Și de această dată, Mircea Geoană a scăpat de anchetă și a rămas liniștit, fără să dea explicații pentru banii săi. Cum nici în 2024 nu dă explicații de unde are bani pentru campania electorală.
Vilă RA-APPS, fără să aibă dreptul
La începutul anilor 2000, Mircea Geoană avea în conturi aproape 200.000 de dolari, într-o perioadă în care un apartament în București nici nu ajungea la 50.000 de dolari. Deși avea bani suficienți să-și cumpere câteva apartamente sau chiar câteva vile în capitală, fostul lider PSD a preferat să profite de statul român și să ceară o vilă RA-APPS. La începutul anilor 2000, a profitat de funcția de ministru de externe, apoi Năstase i-a făcut „cadou” o altă vilă cu o chirie de câteva sute de euro pe lună, iar de când a ajuns la conducerea PSD și în funcția de președinte al Senatului, nimeni nu a mai avut curajul să-l conteste.
După 2011, nu a mai avut nicio funcție importantă. Pierduse atât conducerea PSD, cât și funcția de președinte al Senatului. Timp de 4 ani acesta a continuat să stea în vila RA-APPS din centrul capitalei fără să aibă niciun drept la o locuință de serviciu. Procurorii au întors capul și de această dată și nu au verificat contractele pentru vilele RA-APPS.
CITEȘTE ȘI: Mircea Geoană, marele profitor: vile RA-APPS deși avea sute de mii de dolari în conturi
Geoană a furat la doctorat
După ce jurnaliștii au descoperit că Mircea Geoană a plagiat în teza de doctorat, acesta și-a recunoscut vina, dar reducând proporțiile. Fostul lider PSD a copiat numeroase paragrafe din discursurile a doi președinți americani și le-a pus în lucrarea sa de doctorat fără să menționeze sursa.
„0,84% din lucrarea mea de doctorat, făcută pe bune acum 20 de ani, este în zona de plagiat. 0,84% dintr-o teză de acum 20 de ani de zile. Asta spune totul din punctul meu de vedere.”, a declarat Mircea Geoană.
Cu atât de multe probleme cu justiția, candidatul la alegerile prezidențiale nu poate sta liniștit niciodată. Geoană a scăpat de marile anchete doar pentru că a aruncat vina pe alții sau a profitat de anumite pârghii legale, precum prescripția faptelor.
CITEȘTE ȘI: Mircea Geoană, legături cu un mafiot italian: complexul rezidențial, avionul și petrecerile la Monaco
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News