Mircea Geoană vrea să fie candidatul „independent”, dar manevrează mai multe partide mici pentru a manipula alegerile din 2024. Prietenii lui Geoană au format un nou partid care are ambiția să intre în Parlament, după alegerile legislative de pe 1 decembrie. Partidul „România în acțiune” a apărut în 2024, iar la alegerile locale a avut candidați pentru câteva primării din județul Prahova. Acest partid speră să profite de imaginea lui Geoană pentru a-și atinge obiectivele politice.
„România în acțiune”, controlat de prietenul lui Geoană
Partidul „România în acțiune” este condus de Mihai Apostolache, fost membru PSD până în 2010. Alături de PSD, Apostolache s-a bucurat de câteva funcții importante: consilier județean în Prahova și apoi deputat cu două mandate câștigate în 2004 și 2008. În 2010, acesta a trecut la PDL.
Mihai Apostolache este fiul lui Victor Apostolache, fostul lider PSD Prahova și fost senator între 1992 și 2004, când s-a sinucis. Mihai a avut oportunitatea să candideze la Parlament abia după ce tatăl său i-a cedat locul și nu a mai candidat în 2004.
Mihai Apostolache a fost un apropiat al lui Mircea Geoană în PSD, lucru pe care l-a recunoscut. După ce Geoană a pierdut controlul partidului, Apostolache a plecat din PSD.
„A fost o situaţie specială în conducerea PSD Prahova, nu s-au mai respectat anumite lucruri. Plus de asta, eu am fost în echipa lui Mircea Geoană şi ştiam că n-o să mai am susţinere din partea noii echipe după schimbarea lui din fruntea partidului. A contat şi acest lucru, era un punct de sprijin, Mircea Geoană era un om care a susţinut tinerii”, declara Mihai Apostolache, în 2012.
După plecarea din PSD și ieșirea lui Geoană de pe scena politică, Apostolache Junior nu a mai avut succes în politică. În 2020, acesta a candidat la alegerile parlamentare cu partidul „Prahova în acțiune”, însă nu a avut nicio șansă să obțină un mandat.
Apostolache, campanie pentru Geoană
Mihai Apostolache nu pierde deloc timpul și face campanie electorală pentru Mircea Geoană. Partidul „România în acțiune” speră că va profita de imaginea fostului lider PSD pentru a reuși să treacă de pragul de 5%. Dar pentru a reuși această performanță, partidul are nevoie ca Mircea Geoană să intre în turul doi, pentru că alegerile parlamentare vor fi organizate pe 1 decembrie, între cele două tururi de la alegerile prezidențiale. Geoană ar trebui să fie o locomotivă pentru noul partid, deși nu a reușit niciodată să fie o locomotivă pentru PSD. Din contră, Ion Iliescu l-a acuzat că a provocat pagube pentru partid.
CITIȚI ȘI: Află de ce Geoană este considerat un „prostănac” și campionul gafelor politice
Partidul lui Apostolache strânge semnături pentru candidatura lui Geoană la alegerile prezidențiale și pentru candidatura „România în acțiune” la alegerile parlamentare. Mihai Apostolache, care acum este doar profesor universitar, distribuie frecvent mesajele lui Geoană pe Facebook.
Disputa cu Partidul Verde
Mircea Geoană mai este ajutat și de Lavinia Cosma, fost deputat USR și fost co-președinte al Partidului Verde. Cosma strânge semnături pentru Mircea Geoană și speră că își va relansa cariera politică alături de acesta. Doar că aceasta se folosește de numele Partidului Verde, deși partidul respectiv anunță pe site-ul său oficial că nu îl susține pe Mircea Geoană.
„Autorii acestor false declarații de susținere în mediul online și în public sunt foștii co-președinți ai PVV, deveniți între timp membri ai platformei Mișcarea România Renaște – Lazăr Marius (fost consilier al dlui Geoană, exclus din PSD) și Lavinia Cosma (fostă deputată USR, exclusă), amândoi demiși din funcție și excluși din Partidul Verde încă de la Congresul Extraordinar din Iunie 2023”, se arată pe site-ul partidului.
Lavinia Cosma a avut numeroase conflicte și în interiorul USR. În 2019, când era deputat, aceasta a propus un proiect de lege care înăsprea pedepsele pentru consumatorii de droguri. Din interiorul USR, mai ales organizația de tinere, i s-a cerut demisia. Cosma a plecat de lângă USR-iști abia în 2020, pentru ca candida la Primăria Târgu Mureș cu Partidul Verde.
Geoană, prietenul foștilor USR-iști
Mai mulți foști USR-iști excluși din partid au încercat să dea o lovitură politică înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare. USR-iștii au înființat Partidul DREPT, iar în septembrie au încercat să-l transforme în partid parlamentar, pentru a avea reprezentanți în secțiile de votare.
Partidul DREPT este un partid-fantomă, care nu a avut nicio activitate și a existat doar pe hârtie. Acesta ar fi condus de Alexandru Gâdiuță, fost viceprimar USR în Sectorul 6 și exclus din partid pentru că firmele prietenilor săi erau abonate la banii primăriei. Un alt nume important din partidul DREPT este Vlad Gheorghe, fost europarlamentar USR.
Aceștia au recrutat alți 10 deputați neafiliați: Apjok Norbert (independent, ex-UDMR), Florică Ică Calotă (ex-PNL), Toda Daniel Liviu (ex-USR), Gheorghe Pecingină (ex-PNL), Liviu Ioan Balint (ex-PNL), Daniel Florea (ex-PSD), Radu Tudor Ciornei (ex-USR), Gheba Daniel Sorin (ex-AUR), Lazăr Ion Marian (ex-USR), Paul Cristian Ichim (ex-USR).
Partidul DREPT a încercat să se folosească de acești parlamentari pentru a fi declarat partid parlamentar. Sperau că vor reuși să păcălească Biroul Electoral Central și să primească dreptul de a avea reprezentanți în secții. Însă BEC a anticipa fenta legislativă pe care au încercat-o foștii USR-iști și a refuzat să-i considere partid parlamentar, pentru că Vlad Gheorghe i-a exclus din partid pe toți parlamentarii care proveneau din PSD, PNL și AUR. Nu a așteptat nici măcar decizia BEC și a trecut la excluderi.
Surse politice au dezvăluit pentru PS News că, în urma unui scandal între europarlamentarul Vlad Gheorghe și Mircea Geoană, 6 parlamentari și-au dat demisia din partid, motiv pentru care Biroul Electoral Central (BEC) le-a invalidat decizia de a avea reprezentanți în secțiile de votare la alegerile parlamentare. Asta după ce, Înalta Curte de Casație și Justiției decisese, sâmbătă, 7 septembrie, definitiv, că partidul poate avea reprezentanți în Biroul Electoral Central (BEC) și în secțiile de vot.
Foștii USR-iști nu au fost capabili nici măcar să ducă la bun final această lovitură politică și, cel mai probabil, Mircea Geoană s-a înfuriat când a văzut că nu va avea reprezentanți în secțiile de votare.
Mircea Geoană își ascunde foarte bine mișcările politice, cel puțin momentan, dar se remarcă pasiunea foștilor USR-iști pentru candidatul „independent”. Adevăratele transferuri politice vor fi vizibile abia în momentul în care partidele vor depune listele cu candidați. Până atunci, Mircea Geoană va încerca să lucreze din umbră cu mai multe partide mici care să-l ajute să adune voturi.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News