Mircea Geoană, fost lider PSD, lansează mai multe minciuni despre cariera sa politică și omite legăturile cu fosta Securitate, care au fost esențiale pentru intrarea sa la MAE. Geoană era un simplu inginer, care s-a salvat cu ajutorul tatălui sau și al lui Ion Iliescu.
Prima universitate finalizată de fostul lider PSD a fost Politehnica din București, iar imediat după absolvire a fost angajat ca inginer la Trustul Energomontaj, din București.
Minciunile spuse la NATO
Mircea Geoană a mințit în CV-ul depus la NATO și își declară activitatea profesională doar din 1991, când avea deja 33 de ani. Nu menționează nicăieri că a lucrat ca inginer timp de 7 ani, din 1983 până în 1990, în timpul regimului Ceaușescu.
A doua minciună este legată de perioada petrecută la MAE. A spus în fața NATO că a intrat în Ministerul Afacerilor Externe în 1991, când în realitate inginerul Geoană a trecut la politică externă imediat după revoluția din 1989.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat că Mircea Geoană a început să lucreze pentru instituție la 1 martie 1990, nu în 1991 așa cum minte în toate CV-urile pe care le completează. De asemenea, acesta avea funcția de secretar cu rangul III, o funcție importantă, nu referent cum minte politicianul.
„Ca urmare a solicitării dumneavoastră de presă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) vă comunică următoarele: domnul Mircea Geoană a fost angajat în MAE începând cu data de 1 martie 1990, cu contract individual de muncă încheiat pe durată nedeterminată, fiind încadrat, la aceeași dată, în funcția de secretar III”, a precizat MAE, într-un răspuns către Libertatea.
Angajat la MAE, dar la studii în Franța
Într-o încercare de a se apăra după ce a fost prins cu minciuna, Geoană mai mult s-a acuzat singur de o altă problemă. Acesta evită să vorbească despre perioada în care a început să lucreze la minister, dar precizează că între 1991 și 1992 a fost la studii în Franța. Problema e că în toate CV-urile menționează că între 1991 și 1995 era director în MAE. E imposibil să fie și la studii în Franța, și director la MAE în România în același timp.
„M-am angajat prin concurs la MAE și am fost repartizat ca referent pentru spațiul francez. După vizita lui François Mitterrand în România, am devenit director pentru afacerile europene, iar din septembrie 1991 și până în toamna anului 1992, am fost la studii în Franța”, explică Geoană.
Prin urmare, cum este posibil ca o persoană să fie și la studii în Franța, dar și să aibă funcția de director în MAE.
Ce rol a avut tatăl lui Geoană la Revoluție
Fostul lider PSD este fiul unui general comunist. Ioan Geoană s-a născut în 1928, într-o familie de muncitori la căile ferate. Tatăl candidatului la prezidențiale a absolvit Institutul de Construcții din București. Între 1953 și 1954, Ioan Geoană a fost trimis la studii la Moscova, în perioada în care URSS încerca să-și construiască viitorul fără Stalin. Din 1965, Ioan Geoană a intrat în Armată, unde a rămas activ până în 1992.
În 1989, când a avut loc Revoluția, tatăl lui Mircea Geoană era general și deținea funcția de șef al Comandamentului Apărării Civile, cunoscând toate punctele importante din capitală. Potrivit istoricului Corvin Lupu, Ioan Geoană a fost cel care l-a ținut pe Ceaușescu departe de Centrul de Comandă al Comandamentului Suprem, care controla toate forțele militare din țară. Dan Voinea, fostul procuror militar, a precizat că tatăl politicianului ar fi fost cel care ar fi lansat diversiunea cu teroriștii în capitală, pentru a da motive regimului Iliescu să folosească violența.
„Tot de Securitate (DSS -n.r.) aparținea și domnul General Ioan Geoană, care apoi a fost transferat la apărarea civilă și a fost șeful apărării. Tatăl lui Mircea Geoană a fost cel care a închis ușa pe dinăuntru de la buncărul de la sediul CC-ului, unde era postul de comandă al Comandantului Suprem. Avea legături cu toată țara, cu toată armata.
Dacă intra Ceaușescu acolo, era nenorocire pentru complotiști. Generalul Geoană și-a făcut datoria și fiul său a fost recompensat. Ambasador la Washington, nu în Bulgaria. Domnul Mircea Geoană nu putea fi președinte pentru că noi suntem în NATO, iar serviciile noastre fac parte din comunitatea informativă a NATO, iar domnul Geoană a făcut parte din ecuația sovietică a loviturii de stat”, a declarat Corvin Lupu.
Iliescu îl preia pe Mircea Geoană
Generalul Ioan Geoană era din aripa sovietică a regimului Ceaușescu și după lovitura de stat a fost ținut departe de instituțiile statului. În 1992, acesta s-a pensionat, dar l-a lăsat pe fiul său sub aripa protectoare a lui Ion Iliescu, cel care a beneficiat de moartea lui Nicolae Ceaușescu.
Mircea Geoană ne spune, în 2024, că în februarie 1990, când toată țara era pe picior de război, el a mers la MAE și a dat un examen de angajare. În primul rând, Geoană nu avea nicio experiență în politică externă și nu ar fi trecut nici de proba dosarului. Era un inginer care la vârsta de 30 de ani a început să studieze Dreptul la Universitatea București. Ipoteaza cu Geoană la concurs poate fi credibilă pentru cei care nu știu cum erau acei ani tulburi din istoria României.
Regimul Iliescu avea controlul acelui stat haotic și pe picior de război. Iliescu și grupul său au decis noua structură a statului și cine avea să lucreze în instituții. Intrarea lui Geoană la MAE s-a datorat prietenilor tatălui său și lui Ion Iliescu.
În 1996, când Iliescu era încă președintele României, Mircea Geoană a fost trimis ambasador în SUA, unde lucrase bunul său prieten, generalul SIE Dan Dumitru. Iliescu a semnat decretul pentru trimiterea lui Geoană la Washington, deși acesta lucrase mai mult ca inginer decât în MAE. La alegerile prezidențiale din 1996, Iliescu a pierdut în fața lui Emil Constantinescu. Pentru a-și salva cariera politică, Geoană l-a trădat pe Iliescu și i-a trimis o scrisoare lui Emil Constantinescu în care preciza că Iliescu era „cancerul democrației”. În 2000, fără nicio rușine, Geoană a revenit la PSD, s-a înscris în partid și a primit funcția de ministru de externe, în timp ce „cancerul democrației” era președintele României.
Securiștii, prietenii lui Geoană
Legăturile dintre Mircea Geoană și generalii din fosta Securitate sunt tot mai evidente. În 1990, Serviciul de Informații Externe, cel care are influență asupra MAE, era condus de generalul Mihai Caraman, celebru pentru faptul că a penetrat NATO în timpul războiului rece.
Mircea Geoană este prieten din copilărie cu generalul SIE Dan Dumitru, care a fost activ până în 1999 în SUA și Canada. De asemenea, fostul lider PSD l-a cununat, în 2010, pe Dragoș Dumitru, fiul generalului Dan Dumitru. Dragoș Dumitru este colonel SPP și a fost detașat la NATO după ce Geoană a ajuns secretar general adjunct la NATO.
Generalul Dan Dumitru a lucrat cu fostul general Mihai Caraman. Cei doi au fost buni prieteni, iar când Carman a murit în urmă cu câteva săptămâni, generalul Dumitru a fost prezent la înmormântare.
Astfel, în jurul lui Mircea Geoană se construiește o întreagă rețea de foști securiști care l-au îndrumat în cariera politică. Intrarea fostului lider PSD în MAE nu s-a făcut pe merite, ci cu ajutorul unei rețele de relații între fosta Securitate sovietică și noul regim Iliescu care preluase controlul cu forța.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News