Geoană, reacție extremă față de Rusia

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a declarat, joi, referindu-se la noua reducere a livrărilor de gaze operată de Gazprom, că Rusia nu poate juca la nesfârşit acest joc, întrucât principala resursă pentru vistieria Moscovei o reprezintă tocmai exporturile de energie.

”În acelaşi timp, Rusia nici nu poate juca la nesfârşit acest joc, pentru că principala resursă pentru vistieria Moscovei şi a Federaţiei Ruse sunt tocmai exporturile de energie. Dacă Rusia îşi omoară exporturile către Europa, nu poate compensa cu exporturile către China sau alte zone ceea ce Europa nu mai doreşte sau nu mai este în situaţia să importe”, a spus Geoană.

El a arătat că noua reducere a livrărilor de gaze operată joi de Gazprom reprezintă ”un fel de skanderbeg pe care Rusia îl face cu Occidentul” şi a spus că există atât semne de preocupare, dar şi semnale pozitive în legătură cu acest subiect.

”Există şi semne de preocupare despre această reducere a gazelor către Polonia, parţial şi către noi, şi despre ameninţarea cu întreruperea alimentării Ucrainei şi, prin Ucraina, a Europei cu gaze naturale din Federaţia Rusă, dar sunt şi semnale ceva mai pozitive. Întâlnirea dintre comisarul european pentru energie, Guvernul Ucrainei şi Gazprom pare să fi găsit un început de soluţie financiară şi politică la riscul foarte mare ca Rusia, în această logică neoimperială, să se apuce să întrerupă robinetul de gaz”, a spus Geoană.

Fostul ministru de Externe şi-a exprimat speranţa ca în cele din urmă la Kremlin să se înţeleagă faptul că acest război politic, economic şi psihologic cu Occidentul nu este o carte câştigătoare.

”Nu există nicio formă de comparaţie între puterea economică relativ modestă a Rusiei şi puterea economică a Occidentului. Rusia are un PIB la nivelul Olandei şi o economie foarte puţin diversificată. Un război economic prelungit pe care nu-l dorim, pe care îl dorim încetat cât mai rapid, nu aduce deservicii atât de mari ţărilor europene sau SUA, ci în principal economiei şi nivelului de trai din Federaţia Rusă”, a spus Geoană.

Potrivit lui Geoană, Federaţia Rusă îşi va schimba actuala direcţie de acţiune dacă Europa va sta unită, iar Europa şi America vor fi în continuare sincronizate în politica lor vizavi de Federaţia Rusă.

Grupul rus Gazprom a redus miercuri, pentru a doua oară, livrările de gaze naturale către România, de această dată cu 13% faţă de nivelul planificat, a anunţat Departamentul pentru Energie, care menţionează că „ar trebui să ne obişnuim cu astfel de situaţii”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: