Geoană și-a setat greșit „ceasurile* pentru 2024. Marian Vanghelie, rețeta eșecului în campanie

Sursa foto: Mircea Geoană

Toate eșecurile repetate din cariera politică a lui Mircea Geoană au fost influențate de anturajul său controversat. De la relația cu Sorin Ovidiu Vântu și vizita nocturnă care i-au anulat șansa de a câștiga alegerile din 2009, la colaborarea cu Marian Vanghelie și înființarea unui partid care a eșuat, până la numirea unui șef de campanie cu legături rusești. Și chiar și astăzi, continuarea relației cu Vanghelie, care îi finanțează campania electorală și recrutează oameni pentru platforma sa politică. Înregistrări recente cu Vanghelie discutând despre campania lui Geoană au apărut în presă. Geoană nu a fost forțat să se înconjoare de astfel de persoane, ci a ales acest anturaj, reflectându-i astfel caracterul.

De departe cel mai greu ceas care atârnă de mâna lui Mircea Geoană, după legăturile evidente cu Rusia, deconspirate de o anchetă internațională de presă, este relația de strânsă prietenie și loialitate cu Marian Vanghelie. Fostul primar al Sectorului 5 a fost condamnat la 11 ani de închisoare, pentru cea mai mare șpagă din istoria DNA.

300 de mii de euro doar semnăturile pentru Geoană, de la Vanghelie

În înregistrările apărute public în urmă cu 2 săptămâni, Marian Vanghelie vorbește cu deputatul Radu Cristescu despre implicarea sa activă în campania lui Geoană pentru Cotroceni. Una dintre modalitățile de a-l susține pe prezidențiabil este infuzia de capital, o practică obișnuită pentru Marian Vanghelie, care deține în palmaresul său cea mai mare șpagă din istoria DNA, 30 de milioane de euro.

M.VANGHELIE: Știi cât m-au costat doar semnăturile? Te întreb așa? E p**a 300 de mii de euro. Adică doar așa. (…) Iese Geoană președinte, crede-mă, nu bat câmpii, am muncit toată viața mea, am dat 500 de case la servicii. 500 de case. Le-am condus bine”, spunea Marian Vanghelie despre campania lui Mircea Geoană, în înregistrările publicate recent.

Vanghelie: “Îl știu cum știu chiloții de pe mine”

Înregistrările care surprind mai multe discuții ale lui Marian Vanghelie cu deputatul Radu Cristescu surprind informații privind caracaterul lui Mircea Geoană, relatate chiar de bunul său prieten.

Marian Vanghelie: Deci, e disperat. Dacă îl pui mâine să-l f*** în c*** și îi spui că iese, se f*** în c**. (…) El are niște ciudățeni. Nu se ține de cuvant . Dacă vrei să-ți spun. Dar eu… dar spun… (…) Îl știu cum știu chiloții de pe mine”.

Marian Vanghelie face și servicii de HR pentru campania lui Geoană

Cu relații în mediile politice din ultimii 25 de ani, Marian Vanghelie este și unul dintre oamenii de bază care recrutează membri pentru platforma politică a lui Mircea Geoană. Tot din înregistrările apărute public reies și informații despre cum Vanghelie știe să își aleagă potențialii parteneri de campanie.

M.VANGHELIE: Mi-a zis: «Nu vreau să ne vedem decât 2 minute, unde, când spun eu». I-am zis că nu vorbesc cu Cătăuţă. Cu doamna accept să vorbesc, dar restul? N-am cu cine să vorbesc. (…) M.VANGHELIE: Avem nevoie de Androneasca. R.CRISTESCU: Clar, evident, nu contest. M.VANGHELIE: Vreau să spun că și Geoană e (?) pe facultate. S-au dus ăștia, Apostolache, când au fost ăia zece parlamentari. (…) R.CRISTESCU: Are nume. M.VANGHELIE: Imagine. C.RĂDULESCU: Stai, cu ce ne ajută ea, cu ce? M.VANGHELIE: Aduce și niște retorici de profesor universitar. C.RĂDULESCU: Aduce?! M.VANGHELIE: Aduce, aduce. A vorbit cu Cristi pe telefon, a vorbit cu Geoană pe telefon. Baba e bună!”

Prietenia dintre Geoană și Vanghelie

Prietenia dintre Mircea Geoană și Marian Vanghelie este una specială, la fel ca și relația lor politică. Cei doi au devenit apropiați după ce Victor Ponta a decis să facă o curățenie în partid și i-a exclus pe cei doi. Geoană și Vanghelie au încearcat un nou drum politic al acel moment, înființând partidul Mișcarea România Noastră, în 2015. Geoană l-a plasat pe Marian Vanghelie ca pilon central, în primul rând din punct de vedere financiar. Însă scorul dezastruos al partidului în alegerile care au urmat au dictat și sfârșitul extrem de rapid al acestui parteneriat politic între cei doi, cel puțin la nivel public.

Lux, bani și DNA, rețeta de colaborare Vanghelie-Geoană

Cea mai controversată parte a prieteniei lor o reprezintă cadourile extrem de scumpe care au devenit motiv al anchetelor în justiție. În 2017, Mircea Geoană dădea o mărturie în fața procurorilor despre cele 3 ceasuri în valoare de 100.000 euro pe care le-a primit de la Marian Vanghelie.

Deși ascuns sub explicația că nu a știu exact ce a primit, procurorii DNA au stabilit despre ceasurile primite de Geoană că au fost cumpărate de Marian Vanghelie dintr-o șpaga de 30 de milioane de euro, pentru care fostul primar al Sectorului 5 a fost condamnat la 11 ani de închisoare.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: