Skip to content
Politică

George Dircă pune punctul pe i în cazul OUG pe Codurile Penale: Acesta e cel mai mare pericol! EXCLUSIV

Viorica Dăncilă a anunțat luni, 10 decembrie, că va fi dată o Ordonanță de Urgență pe Codurile Penale. Mai exact, va fi dată OUG doar pe prevederile constituționale, cele neconstituționale urmând să fie dezbătute în Parlament.

PSD a ales această cale pentru a nu mai întârzia adoptarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală în forma modificată de Comisia Iordache.

 „A fost o astfel de discuţie. S-a hotărât în unanimitate ca articolele declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate printr-o OUG”, a spus premierul Viorica Dăncilă, după şedinţa CEx.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Viorica Dăncilă aruncă nucleara: Guvernul va da OUG pentru Codurile Penale

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu senatorul USR, George Edward Dircă. Concret, întrebat ce implicații politice are o astfel de OUG, parlamentarul a atras atenția că Dragnea a transmis un mesaj că nu mai are nevoie de activitatea parlamentară pentru a-și pune în vigoare planul legat de justiție pentru că oricum are de partea sa Guvernul care poate da ce ordonanță dorește.

„Implicațiile politice sunt multiple. Oricum, Dragnea prin acest gest a nesocotit practic întreaga activitate parlamentară și munca noastră din cadrul acestei comisii. De altfel, președintele PSD a transmis un mesaj către disidenții din PSD care poate se gândeau să debarce în aceste momente. Mesajul lui Dragnea este că se poate descurca și fără ei și că nu are nevoie de majoritate parlamentară, atât timp cât el deține frâiele Guvernului și poate obține orice fel de OUG își dorește.

Pe de altă parte, prin această OUG, indiferent de prevederile ei, nu trebuie să uităm că ele sunt de imediată aplicare, vorbind despre o lege penală, iar dacă ele sunt favorabile, vorbim despre o lege penală favorabilă. Asta se va întâmpla dacă nu cumva Avocatul Poporului le va ataca, dar așa cum am văzut în cazurile recente preferă să plece în concediu decât să își exercite atribuțiile pe care nici măcar nu le deleagă către adjuncți”, a spus membrul Comisiei juridice din Senatul României.

Totodată, chestionat de ce există toată această grabă în a se da această OUG, George Dircă a evidențiat că se dorește reducerea termenlor de prescripție pentru anumite fapte.

„Prezum că se dorește reducerea termenelor de prescripție pentru anumite fapte, astfel încât să îi vină în ajutor domnului Dragnea cât și altor personaje din anturajul acestuia. Acesta este practic cel mai mare pericol. Faptul că anumite infracțiuni își schimbă definiția și își modifică pedepsele, implicit termenele de prescripție vor deveni mai mici. Oricum, și în acest proiect de Cod, termenele de prescripție au devenit mult mai mici față de codurile anterioare. Practic, s-au redus cu 20-25%”, a adăugat parlamentarul.

Pe final, întrebat dacă în contextul recomandărilor Comisiei de la Veneția și a raportului MCV nu poate fi vorba despre o sfidare a forurilor juridice internaționale, George Dircă a reliefat că cel tip de atitudine a început din 2017 odată cu OUG 13.

„Este clar că o astfel de OUG nu respectă deloc aceste recomandări, nici ale Comisiei de la Veneția, nici ale MCV-ului. Pe de-o parte, aceștia spuneau să oprim acest proces și să începem o dezbatere amplă și aplicată. Dar iată că lucrurile se adoptă acum fără niciun fel de consultare publică prealabilă sau fără vreo dezbatere. Se pleacă de la prezumția că vor fi aceleași prevederi, însă nimeni nu poate garanta că nu vor fi și mai multe prevederi care nu au fost discutate niciodată.

Am văzut și profesionalismul ministrului Justiției când CCR a declarat mai mult de jumătate din articolele propuse de dumnealui ca fiind neconstituționale. Așadar, nu poate fi vorba despre profesionalism, ci doar despre servilism politic.

Sfidarea continuă. Nu a început acum, dar a început odată cu preluarea mandatului și cu OUG 13. Încă din 2017 ne îndepărtăm cu pași repezi de obiectivele pe care le avem. Așa cum spuneau partenerii externi, printre clare Jean Claude Juncker, alergăm pe contrasens”, a conchis George Edward Dircă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *