Skip to content
Internațional

George Floyd devine un simbol internațional. Mii de oameni ies în stradă în toată lumea în solidaritate cu protestatarii din SUA

washington post

Protestatarilor din Statele Unite, care mărșăluiesc pe străzile marilor orașe americane de 7 zile, li se alătură oameni din toată lumea. În weekend-ul care a trecut, protestatari s-au adunat în Londra, Berlin și Auckland, printre alte orașe, pentru a își arăta solidaritatea față de protestatarii americani, relatează CNN, citată de digi24.

Londra

În Londra, oamenii s-au adunat în Trafalgar Square, duminică dimineață, fără să mai țină cont de măsurile de restricție socială împotriva pandemiei care interzic astfel de adunări. Unii dintre participanți au mărșăluit spre ambasada SUA din capitala britanică ținând pancarte în mâini și scandând pentru dreptate în cazul lui George Floyd.

Berlin

„Lăsați-ne să respirăm” – protest față de brutalitatea poliției din SUA în Berlin, în fața poartei Brandenburg. Foto: Profimedia
O mulțime de oameni s-au adunat și în Berlin în fașa ambasadei americane în Germania, și sâmbătă și duminică. Participanții au purtat măști sanitare și au purtat pancarte și bannere cu mesaje precum „Dreptatea nu mai poate aștepta” și „Black Lives Matter”.

Copenhaga

Protestatarii danezi s-au adunat și ei, pașnic, în fața ambasadei americane pentru a își arăta nemulțumirea cu privire la brutalitatea poliției din Statele Unite. Ei au scandat „fără dreptate, fără pace”. Protestele au avut loc duminică.

Milano

Până și în Milano, orașul care a fost epicentrul crizei coronavirusului din Italia și puternic afectat de pandemie, oamenii au organizat un flashmob de solidaritate cu victimele brutalității poliției și George Floyd. Milanezii au îngenunchiat în stradă cu mâinile strânse în jurul gâtului și cu pancarte în fața lor care purtau mesaje precum „Nu pot să respir” (I can’t breathe), făcând referire la strigătele de ajutor ale lui George Floyd înainte să moară.

Noua Zeelandă și Canada

Protest în Vancouver în solidaritate față de protestatarii din SUA și față de moartea lui George Floyd. Foto: Profimedia
Și în Noua Zeelandă au mărșăluit oamenii pentru dreptate în cazul uciderii lui George Floyd. În trei mari orașe ale țării oamenii au ieșit în stradă cu pancarte, scandând pentru dreptate și pentru încetarea actelor de brutalitate ale poliției împotriva americanilor de culoare.

Demonstrații au fost organizate și în Canada, vecinul de la nord al SUA, în timpul weekend-ului, iar protestatarii au scandat sloganuri asociate cu mișcarea Black Lives Matter. Duminică, în Vancouver, oamenii s-au strâns în solidaritate cu protestatarii americani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *