Skip to content
Politică

George Friedman, fondatorul Stratfor: România este pentru SUA cel mai important aliat în regiune

În contextul în care Marea Neagră este una dintre cele mai importante zone pentru strategia pe care Statele Unite ale Americii vor să o dezvolte în această parte a lumii, fondatorul Stratfor, George Friedman, spune despre Romania ca este cel mai important aliat NATO pentru SUA, in contextul Marii Negre, si cea mai promitatoare tara din regiune.

Friedman consideră, într-un interviu acordat Digi24, că România are ocazia de a-și valorifica șansele pe care i le oferă poziția geostrategică și parteneriatul cu SUA.

„Cu siguranţă SUA nu se vor implica în Orientul Mijlociu, cu siguranţă SUA nu sunt încă gata să se ocupe de Ucraina. Caucazul este o zonă de potenţiale agresiuni. Toate acestea sunt înconjurate de ţările Mării Negre. Dacă ne gândim, din punctul de vedere american, la cum ne-am putea organiza strategia şi forţele, este util să ne gândim, cum ne gândeam pe vremuri la Marea Mediterană, la un punct de comandă în Marea Neagră, pentru că aceleaşi forţe ar putea să fie folosite pentru a menţine ordinea în Irak, ar putea fi folosite teoretic să susţină operaţiunile din Ucraina, ar putea fi folosite în scenariul georgian. Dar în această zonă este un element de stabilitate pentru coasta de vest şi acesta este România şi într-o măsură mai mică Bulgaria şi acest lucru transformă România într-o ţară importantă”, a declarat George Friedman.

Acesta a explicat că, în cercul vast de instabilitate, România este diferită de celelalte state.

„În acest cerc vast de instabilitate România este diferită şi cred că românii s-au gândit mereu la ei ca fiind cei mai slabi şi mai instabili. Dar în contextul Mării Negre sunteţi pentru SUA cel mai important aliat. Şi sincer sunteţi şi cea mai promiţătoare ţară din regiune”, spune George Friedman.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *