PSnews

Sport & Lifestyle

George Friedman, perspectivă surprinzătoare: manierele, importanță nebănuită pentru politică

youtube.com

Consultantul politic american George Friedman (fondatorul agenției Stratfor) oferă o perspectivă surprinzătoare, argumentând că manierele au o importanță nebănuită pentru politică.

Agenția națională de presă Agerpres anunță – într-un comunicat trimis PSnews.ro – că a încheiat un parteneriat cu GeopoliticalFutures.com, site-ul lui Friedman, de la care va prelua în fiecare miercuri analize ale acestuia.

Analiza de astăzi (18 octombrie) se referă la un subiect aparent insolit, dar nu lipsit de importanță pentru cotidianul relațiilor nu doar politice, ci și interumane: politețea. Astfel, consultantul de strategie face o comparație între politicienii și ziariștii anilor ’60 și cei de astăzi, arătând cum în urmă cu 50 de ani existau reținere și delicatețe atât între oamenii politici, cât și în ceea ce privește subiectele care apăreau în presă.

Venind în zilele noastre, George Friedman sugerează că onestitatea (înțeleasă ca fiind contrapusă etichetei) este adesea înțeleasă greșit, dând posibilitatea alunecării către extreme.

În ziua de astăzi, suntem înconjurați de politicieni ce au decis că onestitatea necesită să arate cât de mult se detestă unul pe celălalt, și de un public ce se simte liber să își afișeze disprețul pentru oricine cu care nu este de acord. Oponenții noștri ne-au devenit inamici, iar inamicii noștri au devenit monștri. Asta a devenit adevăr pentru toate facțiunile politice, iar toate facțiunile politice cred că este adevărat doar pentru oponenții lor. Ideea că este corect să ne ascundem și suprimăm maliția pentru că a nu face astfel înseamnă maniere proaste s-a pierdut la toate nivelurile. Cu asta s-a pierdut și ideea că este posibil să fii în dezacord pe subiecte importante, dar să-ți respecți și chiar să-ți onorezi oponenții. Sau, altfel spus, ce s-a pierdut este obligația de a părea că simți astfel. Manierele, până la urmă, nu-ți cer să te minți pe tine însuți, ci pur și simplu restul lumii. […]

Ceea ce am scris aici pare a avea puțin de a face cu geopolitica. Are totul de a face cu ea. O națiune are ca fundație dragostea pentru ai tăi. Acesta nu e un concept zaharisit. Este ideea că ne naștem sau venim într-o țară și nu împărțim doar valori fundamentale unul cu celălalt, ci ne onorăm unul pe celălalt pentru că suntem concetățeni, că legătura noastră mutuală este solidaritatea națiunii. Dedesubt poate fi multă maliție, dar bunele maniere obligă ca ea să rămână ascunsă. Colapsul manierelor subminează dragostea pentru ai tăi și slăbește fundația națiunii. Și din moment ce națiunile se ridică și cad, chestiunea este una profund geopolitică”, detaliază Friedman.

În încheiere, analistul politic face o paralelă între respectarea regulilor de politețe și cele două cărți biblice ale regelui Solomon (Eclesiastul și Cântarea Cântărilor).

Citiți mai multe AICI.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi