Skip to content
Politică

George Maior a primit acceptul Departamentului de Stat al SUA pentru a prelua ambasada României de la Washington

În cursul acestei săptămâni, Departamentul de Stat al SUA a transmis acceptul pentru desemnarea lui George Maior ca ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii. Premierul interimar Gabriel Oprea a înaintat toate actele necesare președintelui Klaus Iohannis, care a semnat decretul de numire, ce urmează a fi publicat în Monitorul Oficial la începutul săptămânii viitoare, informează evz.ro

Procedura în cazul lui George Maior a fost extrem de rapidă, fiind neobișnuit ca un ambasador la Washington să fie confirmat în doar patru săptămâni. Se pare că relațiile de cooperare excelente cu serviciile de informații partenere pe care SRI le-a dezvoltat în cursul mandatului său, cât și contactele personale au avut o contribuiție importantă.

Amintim că George Maior a deţinut funcţia de director al SRI timp de peste opt ani și a demisionat din funcție în ianuarie 2015. În perioada mandatului său, cel mai lung din istoria serviciului de informații, SRI a fost apreciat pentru rezultatele deosebite în cadrul cooperării cu parteneri euro-atlantici, dar și pentru echilibrul dovedit pe scena politică internă. Demisia sa a survenit ca urmare a susținerii publice pe care a acordat-o legilor de întărire a capacității de supraveghere anti-teroristă, dar și a deciziei anunțată înaintea campaniei electorale prezidențiale.

În primul rând a fost o decizie pe care am luat-o şi am anunţat-o din debutul campaniei electorale de anul trecut. A fost o decizie pe care am luat-o având în vedere şi o anumită practică ce există în unele state europene şi având în vedere şi longevitatea în această funcţie. Uneori e bine să ai longevitate, dar intervine pentru unii şi o anumită rutină şi lucrurile trebuie schimbate. E o filosofie pe care am dobândit-o. Au existat şi cauze particulare, legate de eşecul legislaţiei pe securitate cibernetică, declarate neconstituţionale. Nu au fost legi promovate de SRI, dar susţinute de SRI la nivel conceptual pentru că erau vitale pentru întărirea unor capacităţi într-un timp extrem de complex şi tulbure. M-a dezamăgit că aceste legi nu au fost adoptate şi a fost o cauză particulară a materializării intenţiei mele generale de a pleca din fruntea acestui serviciu”, spunea George Maior.

Anterior desemnării sale la conducerea SRI, Maior a fost senator PSD, el fiind şi preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională din Senat.În perioada 2000-2004 a fost secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *