Skip to content
Politică

George Maior, audiat în Comisia de politică externă a Senatului FOTO

Inquam Photos / George Calin

Ambasadorul României în SUA, George Maior, este audiat în Comisia de politică externă a Senatului, iar acesta a firmat că va prezenta un raport cu activitatea sa din ultimii trei ani. Preşedintele Senatului, membru în comisie, Călin Popescu Tăriceanu, consideră declaraţiile sale cu privire la scrisoarea trimisă de avocatul preşedintelui american, Rudolph Giuliani, oficialilor din România ca fiind „cel puţin nefericite”. De asemenea, Tăriceanu i-a reproşat că performanţa sa în calitate de ambasador al SUA este „foarte slabă”, apreciind că misiunea sa nu poate să continue în condiţiile prezente. În replică, George Maior a negat toate acuzaţiile.

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a afirmat, la Comisia de politică externă din Senat, că a discutat cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, cu privire la declaraţiile sale în legătură cu scrisoarea trimisă de avocatul preşedintelui american, Rudolph Giuliani, dar Meleşcanu nu i-a comunicat că s-a demarat vreo procedură de rechemare a sa de la postul de ambasador, potrivit news.ro.

„Am avut o discuţie foarte civilizată cu ministrul Afacerilor Externe. Nu mi-a comunicat vreo decizie în ceea ce priveşte demararea unei proceduri de revocare. Eu am respectat un cod etic, pentru că nu privea o declaraţie (scrisoarea lui Giuliani – n.r.) a unui oficial american”, a spus George Maior, întrebat la audierile din Comisia de politică a externă din Senat dacă a discutat cu MAE despre această situaţie.

“Nu am fost convocat la Departamentul de Stat, în schimb am avut imediat o discuţie foarte profundă cu adjunctul Secretarului de Stat (pentru Europa şi Asia – n.r.) Wess Mitchell şi iniţierea agendei viitoare, care va include inclusiv întâlniri la nivelul preşedintelui şi la nivelul Guvernului”, a spus Maior, întrebat dacă a fost convocat de Departamentul de Stat după declaraţiile sale cu privire la scrisoarea lui Giuliani.

Călin Popescu Tăriceanu a luat și el o poziție și a spus despre declarațiile făcute despre scrisoarea lui Giuliani ca fiind cel puțin necalificate.

„Suntem în faţa unei premiere absolute, ca un ambasador să dea explicaţii în faţa Parlamentului pentru o serie de declaraţii făcute şi pe care eu le apreciez cel puţin ca necalificate. (…) Aceste declaraţii (cu privire la scrisoarea lui Giuliani – n.r.) au fost făcute cu acordul MAE? Vreau să subliniez că, din punctul meu de vedere, performanţa pe care aţi avut-o în calitate de ambasador al SUA este foarte slabă. Nu am văzut niciun progres în chestiunea legată de vizele cu români, rezultate zero de dialog la nivel guvernamental şi parlamentar şi pe dimensiunea economică a Parteneriatului strategic”, a afirmat Tăriceanu, la începutul audierilor.

Liderul ALDE a mai spus că aprecierile lui Maior au fost „partizane” şi intră în lupta politică americană, angajând Guvernul român şi statul român.

„Aprecierile pe care le-aţi făcut partizan legate de scrisoare regretatului John McCain şi alte fostului procuror al New York-ului induc impresia că dvs intraţi în această luptă internă şi angajaţi şi Guvernul român şi statul român în această dispută internă, îndepărtându-vă de la obligaţia de a vă reţine declaraţiile. Aşa cum noi pretindem ambasadorilor străini să nu intervină în politica noastră, aşa dorim şi noi”, a mai spus Tăriceanu.î

“Eu am să solicit membrilor Comisiei şi conducerii MAE să considerăm, practic, că misiunea dumnevoastră nu poate să continue pe mai departe în condiţiile prezente”, a subliniat Tăriceanu.

În replică, ambasadorul George Maior a spus că Parteneriatul Strategic a evoluat şi este fals că s-a implicat în politica externă.
„Parteneriatul Strategic a evoluat excepţional, dialogul a evoluat (…). Este complet falsă declaraţia că m-am implicat în politica externă. Am făcut declaraţii despre o persoană privată care a emis o opinie, iar expunând opiniei publice o realitate, cred că am făcut un lucru bun”, a spus Maior.

Ambasadorul României la Washington, George Maior, fost director al SRI, afirma, recent, referitor la scrisoarea transmisă autorităţilor de la Bucureşti de avocatul preşedintelui preşedintelui american Donald Trump, Rudolph Giuliani, către oficialii români, în care cere verificarea protocoalelor secrete ale SRI, că acesta este un personaj „spumos şi combativ”, el reprezentând “expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că poziţia exprimată de ambasadorul României la Washington, George Maior nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau de Guvern, iar un ambasador al României ar trebui să fie preocupat „să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat”. În acest context, Ministerul preciza că îl va chema pentru explicaţii pe George Maior.

Maior

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *