Skip to content
Politică

George Scripcaru, trimis în judecată de DNA

Primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, a fost trimis în judecată de procurorii anti-corupție, „sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită”.

Totodată, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată față de:

„POP CĂLIN-SILVIU, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– uz de fals, în formă continuată,
– dare de mită în formă continuată,
– spălare a banilor în formă continuată,

HORGA LILIANA, director executiv adjunct Direcţia tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Braşov, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– uz de fals,
– tentativă la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

RADU CLAUDIA-NICULINA, angajată a Primăriei Municipiului Braşov, membru în Consiliul de administraţie al SC Tetkron SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

în stare de libertate a inculpaților:

MĂRĂŞESCU ISABELLA BEATRICE, şef Serviciu achiziţii publice din cadrul Primăriei Municipiului Braşov, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– uz de fals,

RADNOTI ATTILA, director Direcţia tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Braşov, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– uz de fals,

BULGĂREA LIDIA, şef Serviciu investiţii – Compartiment implementare şi derulare proiecte din cadrul Primăriei Municipiului Braşov, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– uz de fals,
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

PĂLĂNCEANU DANIELA, avocat în Baroul Braşov, membru în Consiliul de administraţie al SC TETKRON SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

DURBACĂ ALEXANDRINA-ADINA, avocat în Baroul Braşov, viceprimar al municipiului Braşov, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

VULPESCU MIHAELA, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

ANTONIE CRISTINA IULIANA, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită,

DAVID MIHAI CIPRIAN, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2012, inculpatul Scripcaru George, în calitate de primar al municipiului Brașov, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpaţii David Mihai Ciprian și Pop Călin Silviu, a acționat și a determinat funcționari din cadrul Primăriei Brașov/ Consiliului Local Brașov și angajați din cadrul SC Cet SA și SC Tetkron SRL să-și exercite defectuos atribuțiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte/ convenții cu firma acestuia din urmă, urmărind obținerea, atât pentru sine, cât și pentru această societate și persoanele care o administrau, a unor foloase necuvenite.

Cele trei persoane anterior menţionate au beneficiat și de ajutorul inculpatei Vulpescu Mihaela care, în calitate de proiectant, a întocmit mai multe documente (proiect tehnic, studiu de fezabilitate, documentaţie economică pentru desfăşurarea achiziţiei publice) în care a menţionat soluţii tehnice imposibil de realizat privind pretensionarea termică, contrare normativelor în domeniu.

Ulterior, ca urmare a indicațiilor pe care le-a dat reprezentanţilor firmei administrate de inculpatul Pop Călin Silviu, în devizul ofertă întocmit în situaţiile de lucrări prezentate la decontare, aceştia au menționat articolul pretensionare termică în aceeaşi formă.

Astfel, la data de 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de inculpatul Pop Călin Silviu un contract de lucrări, printr-o procedură formală de achiziţii publice, în cadrul căreia membrii comisiei de selecţie a ofertelor au declarat, în mod nelegal, câştigătoare, societatea omului de afaceri, deşi aceasta nu îndeplinea condiţiile pentru a efectua lucrările respective (lipsă personal specializat şi utilaje, lipsă experiență în domeniu, etc.).

Contractul avea ca obiect realizarea interconexiunii reţelei de transport apă fierbinte, în zona de nord a municipiului Braşov.

Comisia de evaluare a ofertelor a fost compusă din inculpații Mărăşescu Isabella Beatrice, în calitate de președinte și Horga Liliana, Radnoti Attila și Bulgărea Lidia, în calitate de membri.

În același context, inculpatul Pop Călin Silviu a depus la dosarul de licitație un înscris sub semnătură privată, falsificat și înregistrat la Primăria Braşov, ce reprezenta un raport care ar fi fost întocmit de inculpata Vulpescu Mihaela.

Deși cunoșteau situația acestui document, membrii comisiei au atribuit contractul respectiv, în valoare de în valoare de 6.136.171,18 lei, societății administrate de inculpatul Pop Călin Silviu.

Pe parcursul derulării contractului, primarul Scripcaru George a aprobat decontarea unor sume pretinse de firma inculpatului Pop Călin Silviu pentru lucrări neexecutate, nejustificate sau supraevaluate, cu consecinţa prejudicierii bugetului local cu suma de 1.914.926,15 lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

Prin intermediul inculpatei Antonie Cristina Iuliana, edilul a primit de la omul de afaceri foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 400.000 lei, constând în materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012 (câteva mii de tricouri, şepci, pixuri, autocolante etc. şi pachete cu alimente pentru a fi date alegătorilor).

În cursul lunilor mai – iunie 2012, în vederea disimulării adevăratei naturi a provenienţei bunurilor remise cu titlu de mită primarului municipiului Brașov, inculpatul Pop Călin Silviu a efectuat operaţiuni comerciale ce nu aveau legătură cu obiectul de activitate al firmelor sale, cu diverse societăți furnizoare de materiale publicitare.

Ulterior, omul de afaceri a dispus înregistrarea în evidenţele contabile a unor operaţiuni fictive, respectiv achiziţia altor produse decât materialele electorale achiziţionate în mod real.

Pentru acoperirea acestor fapte, în luna mai 2015, după terminarea controlului Curții de Conturi la primăria municipiului Braşov, dar înainte de redactarea şi comunicarea raportului de către auditorii curţii, inculpatul Scripcaru George a făcut demersuri și a dat dispoziții atât funcționarilor publici din cadrul Primăriei Brașov, cât și celor din cadrul conducerii Tetkron SRL, respectiv inculpaților Horga Liliana și Radu Claudia-Niculina, să procedeze la ”găsirea unor vinovați” care să răspundă pentru aceste decontări nelegale, lucru cu care acestea din urmă s-au conformat.

În același scop, folosindu-şi influenţa reală pe care o avea în calitatea deţinută, inculpatul Scripcaru George a determinat-o pe inculpata Horga Liliana să constituie înscrisuri care ar fi dus la angajarea răspunderii a trei persoane.

Ulterior, la data de 10 iunie 2015, primarul Scripcaru George şi viceprimarul Durbacă Alexandrina Adina, având asupra lor înscrisurile respective, s-au deplasat la sediul Tetkron SRL şi au solicitat consiliului de administrație al acestei societăţi să facă demersuri pentru angajarea răspunderii penale sau disciplinare a persoanelor „vinovate” (în lipsa unui act de control care să stabilească o abatere, un prejudiciu sau alte măsuri).

La data de 11 iunie 2015, ca urmare a acestor solicitări, membrii consiliului de administraţie Tetkron SRL, încălcând procedurile interne ale societăţii, au emis o hotărâre prin care s-a constituit o comisie de disciplină în vederea cercetării angajaţilor nominalizaţi de inculpaţii Scripcaru George şi Durbacă Alexandrina Adina.
Această activitate a rămas însă nefinalizată, ca urmare a prezentului dosar penal (la data de 6 iulie 2015 comisia, după efectuarea unor acte efective de cercetare disciplinară a stabilit că nu are competenţă legală în sensul celor de mai sus).

Primăria municipiului Braşov s-a constituit parte civilă cu suma de 1.914.926,15 lei.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii în ceea ce-i privește pe inculpații Pop Călin Silviu, Bulgărea Lidia, Vulpescu Mihaela, Scripcaru George și Antonie Cristina Iuliana.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Braşov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată în comunicatul DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *