George Simion a anunțat, luni seara, că AUR va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu. Președintele formațiunii extremiste a precizat că va strânge semnături de la toată Opoziția, iar cei care refuză să se alăture demersului sunt „trădători”. Marcel Ciolacu a anticipat gestul Opoziției și s-a arătat încrezător că moțiunea de cenzură nu va trece la votul din Parlament, unde coaliția PSD-PNL-UDMR deține majoritatea.
„Anunțăm că următorul pas pe linie parlamentară va fi depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, Guvern numit de acest președinte ilegitim. Depunem moțiunea de cenzură săptămâna viitoare și așteptăm aceeași reacție decentă din partea lui Marcel Ciolacu. Să plece”, a spus George Simion.
George Simion vrea să strângă semnături de la toate partidele din Opoziție
Președintele AUR este încrezător că va strânge toate semnăturile de care are nevoie, adică de o „pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor”, potrivit Constituției.
„Orice parlamentar de bun simț din Opoziție va semna o moțiune de cenzură. Sunt convins că vom avea numărul de semnături. Cine nu semneează e în mod clar un trădător, n-avem nevoie de trădători. Vrem revenirea la turul 2.
Ne vom adresa către toți parlamentarii de Opoziție, nu am apucat încă să vorbim cu grupurile parlamentare. E un gest firesc, un gest care urmează logic după demiterea președintelui, pentru că l-am demis, să dăm jos acest Guvern. Înțeleg că se gândeau la această variantă chiar de azi, e greu să renunțe la ciolan”, a mai spus George Simion.
Președintele AUR crede că demisia lui Klaus Iohannis este un semnal că și moțiunea de cenzură va fi încununată cu succes.
„Am reușit noi ca Opoziție să determinăm demisia celui mai arogant, celui mai infatuat președinte din istoria România. Cel mai slab președinte pe care România l-a avut. Nu e un motiv de bucurie. Am ajuns noi să îndeplinim promisiunile electorale făcute de Klaus Werner Iohannis. Am reușit noi să dăm sens promisiunii din campania lui: Pentru o Românie normală. Îmtr-o Românie normală trebuia să își dea demisia. Coaliția PSD-PNL-UDMR l-a ținut în brațe. Sperăm să nu ajungă la Aviatorilor 86 și să pună mână pe acea mult dorită vilă”, a mai spus George Simion.
Marcel Ciolacu a anticipat moțiunea de cenzură
Marcel Ciolacu a anticipat mișcarea Opoziției, dar a precizat că moțiunea de cenzură nu are șanse să treacă de votul Parlamentului.
La scurt timp după demisia președintelui Klaus Iohannis, premierul a fost întrebat cum comentează protestele din Piața Victoriei, unde susținătorii AUR în cer demisia, prilej cu care a arătat că e momentul prielnic pentru Opoziție să încerce să-l demită.
„Foarte bine că se strigă jos Ciolacu. Ce vreți să îmi ureze Opoziția sănătate? Dacă aș fi în Opoziție acum aș depune moțiune de cenzură, dar nu va trece”, a spus prim-ministrul.
Marcel Ciolacu nu este de părere că demisia lui Klaus Iohannis va avea ca efect și demiterea sa.
„Nu cred. E o diferență majoră. După cum bine știți, am acest nou mandat de prim-ministru în urma unor alegeri democratice. În urma unei Coaliții. Domnul președinte nu mai fusese ales, corect? Dacă vrem să respectăm regulile constituționale”, a spus premierul.
Ce spune Constituția
Ca moțiunea de cenzură să treacă din cei 465 de parlamentari, ar trebui ca 233 să voteze pentru demiterea Guvernului Ciolacu. Coaliția PSD-PNL-UDMR are împreună 225 de senatori și deputați, la care se adaugă cei 19 aleși ai minorităților naționale, adică un total de 244 de voturi.
„Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.
Potrivit Constituției, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114 din Constituţia României”, potrivit Constituției.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News