George Simion, anchetat de Parchetul General. Ștefureac anunță consecințe în ceea ce privește intenția de vot

Sursa foto: Inquam Photos / Saul Pop

George Simion, președintele partidului AUR, este vizat de procurorii Parchetului General în dosarul în care Silvestru Șoșoacă este cercetat pentru falsificarea semnăturilor depuse pentru candidatura la alegerile europarlamentare.

Politologul Remus Ștefureac a explicat, pentru PS News, că această situație scoate în evidență relațiile complicate din politica românească.

Remus Ștefureac
Remus Ștefureac. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Acest caz, sigur că poate să aibă oarecare consecințe în ceea ce privește intenția de vot. Mai sunt puține zile până la alegeri, în ceea ce privește potențiale alte tipuri de consecințe penale, nu e timp.

Chiar va trebui să vedem, din partea autorităților, care ar fi acuzațiile și mai departe, un judecător va lămuri toate aceste chestiuni. Nu e o chestiune de opinie, e o chestiune de analiză, de evaluare juridică. Da, nu are cum să avantajeze pe nimeni o astfel de de știre și cumva scoatem in evidență disensiunile, tensiunile, relațiile complicate care sunt in politica românească, inclusiv în acest spectru al partidelor, al candidaților, cu opțiuni mai degrabă radicale(…).

Nu vreau să fac un proces de intenție, nimănui. Repet, sunt autoritățile care vor anunța decizii bazate pe investigații serioase. Am văzut din astea, de-a lungul timpului, inițiate de diverse persoane sau de partide, etc. Dar, chiar nu vreau să mă hazardez, este prea devreme”, a afirmat Remus Ioan Ștefureac.

Parchetul General a transmis că se fac cercetări într-un dosar de instigare la falsificarea listelor electorale

Surse judiciare au precizat că liderul partidului parlamentar vizat de anchetă este George Simion, președintele AUR. „În luna aprilie 2024, liderul unei formațiuni parlamentare, deputat, i-a instigat, atât direct, cât și prin interpuși, pe mai mulți membri ai unei formațiunii politice și pe o serie de angajați ai Parlamentului României care desfășoară activități lucrative în cadrul formațiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susținători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.

„În luna aprilie 2024, liderul unei formațiuni parlamentare, deputat, i-a instigat, atât direct, cât și prin interpuși, pe mai mulți membri ai unei formațiunii politice și pe o serie de angajați ai Parlamentului României care desfășoară activități lucrative în cadrul formațiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susținători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.

În acest context, în data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât și prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgență a câtorva zeci de persoane la sediul central al formațiunii politice în scopul completării listelor de susținători necesare depunerii candidaturii independente, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetățeni, copiate din alte liste de susținători completate anterior de membrii formațiunii, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane. În același scop, liderul formațiunii politice a transmis mesaje vocale pe grupurile de comunicare, iar în situațiile în care anumite persoane au refuzat să se conformeze, acesta le-a contactat direct punându-le în vedere să se deplaseze la sediul organizației în scopul arătat”, se arată într-un comunicat al Parchetului General. Potricit procurorilor, pe 9 aprilie 2024, la sediul formațiunii s-au strâns aproximativ 50 de persoane, unele dintre acestea rămânând și pe timpul nopții, activitățile continuând și pe tot parcursul zilei de 10 aprilie 2024.

„Pentru a-și conspira identitatea și activitățile ilicite, persoanele implicate în procesul de falsificare efectivă a listelor au inserat în spațiile dedicate datelor de identificare ale celor care au întocmit listele, datele unor persoane reale, dar fără legătură cu demersul arătat, cărora le-au falsificat semnăturile. Totodată, în condițiile în care semnăturile falsificate nu erau suficiente pentru a permite depunerea candidaturii independente, reprezentanții formațiunii politice au procedat la fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de susținători. Ca urmare a activităților descrise, în seara zilei de aprilie 2024, membrii formațiunii politice au finalizat activitatea de pregătire și îndosariere a listelor de semnături, aceasta fiindu-i transmisă persoanei care urma să-și depună candidatura și care s-a deplasat la Biroul Electoral Central, depunându-și candidatura. În data de 11 aprilie 2024, reprezentanții Biroului Electoral Central au confirmat oficial acceptarea candidaturii”, mai precizează Parchetul General, citat de Digi24.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: