George Simion, anchetat de procurori. Avocatul Cristian Ene spune câți ani de închisoare riscă președintele AUR

Foto Facebook Cristian Ene

Parchetul General a deschis o anchetă care vizează lista cu semnături de susținere a candidaturii independente a lui Silvestru Șoșoacă pentru Parlamentul European. Procurorii susțin că mai mulți membri AUR au fost instigați să falsifice semnăturile pentru ca Silvestru Șoșoacă să se poată înscrie în cursa electorală. 

Avocatul Cristian Ene a explicat, pentru PS News, care este pedeapsa legală în cazul infracțiunii de fals și uz de fals și cum se aplică aceasta, subliniind faptul că singura autoritate în măsură să verifice falsitatea documentului este Parchetul General.

„În momentul în care există suspiciuni asupra veridicității întocmirii documentelor ce se depun la dosarul de candidatură a unui competitor electoral, respectiv lista susținătorilor, singura autoritate în măsură să verifice falsitatea documentului în sine este Parchetul.

Suntem, din punct de vedere juridic, în etapa nepublică, în care Parchetul verifică suspiciunile

Procedura pentru colectarea semnăturilor este certificată de persoana ce întocmește lista. Prin semnătura acesteia se certifică faptul că persoanele care au semnat în fața acelei persoane, au fost identificate și aceștia și-au exprimat consimțământul pentru scopul menționat pe documentul ce este înscris oficial.

Situația in care există suspiciuni că persoana respectivă care a întocmit lista sau persoanele ce au întocmit listele au falsificat documentele prin contrafacere, atunci Parchetul trebuie să verifice realitatea, veridicitatea celor consemnate în document. Ne aflăm în această etapă din punct de vedere juridic, o etapă ne-publică, în care Parchetul verifică suspiciunile.

Pedeapsa pentru fals și uz de fals

Dacă vorbim de fals și uz de fals, vorbim despre pedeapsă de la unu la 5 ani, la limită, cu închisoare. Sau amendă.
Vorbim despre două infracțiuni distincte, una de uz de fals, alta de fals. Adică o persoană ar fi întocmit documentele în fals, o altă persoană a folosit documentul falsificat.

Trebuie să se facă dovada, dacă într-adevăr avem doar infracțiunea de fals sau avem și un concurs cu infracțiunea de uz de fals. În situația în care persoana aceea a folosit documentele, avea cunoștință că documentele respective sunt falsificate.

Conform legislației actuale, când va avea mai multe infracțiuni, dacă se va ajunge în mod indubitabil că s-au săvârșit toate infracțiunile și urmează să se pronunțe o condamnare, judecătorul pentru toate capetele de acuzare( de exemplu, trei capete de acuzare, trei infracțiuni) stabilește pentru fiecare infracțiune o pedeapsă.

Pedeapsa cea mai mare va fi baza, adăugându-se o treime din cumulul celorlalte două pedepse.

De exemplu, la o infracțiune este o pedeapsă de 3 ani, la alta, doi ani și la alta, un an. Trei ani este principala, la care adaugi o treime din suma celorlalte două.

Dar, până atunci avem prezumția de nevinovăție. Avem doar o cercetare față de faptă și, se pare, și față de o persoană, având în vedere că s-a instituit o măsură a controlului judiciar”, a explicat avocatul Ene.

George Simion, vizat de anchetă

„În luna aprilie 2024, liderul unei formațiuni parlamentare, deputat, i-a instigat, atât direct, cât și prin interpuși, pe mai mulți membri ai unei formațiunii politice și pe o serie de angajați ai Parlamentului României care desfășoară activități lucrative în cadrul formațiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susținători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.

În acest context, în data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât și prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgență a câtorva zeci de persoane la sediul central al formațiunii politice în scopul completării listelor de susținători necesare depunerii candidaturii independente, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetățeni, copiate din alte liste de susținători completate anterior de membrii formațiunii, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane.

În același scop, liderul formațiunii politice a transmis mesaje vocale pe grupurile de comunicare, iar în situațiile în care anumite persoane au refuzat să se conformeze, acesta le-a contactat direct punându-le în vedere să se deplaseze la sediul organizației în scopul arătat”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Potrivit procurorilor, pe 9 aprilie 2024, la sediul formațiunii s-au strâns aproximativ 50 de persoane, unele dintre acestea rămânând și pe timpul nopții, activitățile continuând și pe tot parcursul zilei de 10 aprilie 2024.

„Pentru a-și conspira identitatea și activitățile ilicite, persoanele implicate în procesul de falsificare efectivă a listelor au inserat în spațiile dedicate datelor de identificare ale celor care au întocmit listele, datele unor persoane reale, dar fără legătură cu demersul arătat, cărora le-au falsificat semnăturile.

Totodată, în condițiile în care semnăturile falsificate nu erau suficiente pentru a permite depunerea candidaturii independente, reprezentanții formațiunii politice au procedat la fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de susținători.

Ca urmare a activităților descrise, în seara zilei de aprilie 2024, membrii formațiunii politice au finalizat activitatea de pregătire și îndosariere a listelor de semnături, aceasta fiindu-i transmisă persoanei care urma să-și depună candidatura și care s-a deplasat la Biroul Electoral Central, depunându-și candidatura. În data de 11 aprilie 2024, reprezentanții Biroului Electoral Central au confirmat oficial acceptarea candidaturii”, mai precizează Parchetul General.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: