George Simion duce o politică pro-rusă în România. Anatol Șalaru: El face ceea ce vrea Rusia

Sursa foto: Antena 3 CNN

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat luni seară că liderul AUR, George Simion, a fost interzis pentru că „face parte din efortul de destabilizare în țară”.

Preşedintele AUR, George Simion, a fost interzis în Republica Moldova pentru încă 5 ani, au declarat reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău. Preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, referitor la prelungirea interdicţiei de a intra în Republica Moldova până în anul 2028, că acest lucru denotă faptul că nimic nu s-a schimbat peste Prut, în ultimii ani.

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre cazul lui George Simion.

„A treia interdicție a lui Simion a fost aplicată în octombrie 2023. George Simion a uitat să anunțe poporul că are interdicție de intrare în Republica Moldova și s-a făcut că nu știe, dar el a atacat în instanță decizia Inspectoratului General pentru Imigrări. Acum se judecă.

Este foarte clar ce a spus premierul Recean. Simion este folosit pentru destabilizarea situației din Republica Moldova. În prezent, eu nu cunosc decât o singură țară care vrea să destabilizeze situația din Republica Moldova și aceasta este Rusia. Recean nu a numit Rusia, nu a pomenit nimic despre Rusia, dar a spus că este un factor destabilizator.

Nu este pentru prima dată, am văzut că au apărut mai multe materiale prin presa din Republica Moldova în care se vorbește și despre trecutul lui George Simion. De exemplu, ce a făcut în 2012, atunci când s-au împlinit 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus, și el a făcut niște manifestații exact localități din sudul și din nordul Republicii Moldova, localități locuite de minoritari ruși și ucraineni. Aceste manifestații au fost calificate ca provocări”, a spus Anatol Șalaru.

Simion duce o politică pro-rusă

Anatol Șalaru mai spune că Simion duce o politică pro-rusă, integrând în partid oameni cu viziuni declarate pro-rusești.

„Eu nu cred că Simion are vreo legătură cu Putin, fiindcă Putin poate nici nu știe de existența lui George Simion, dar nici despre Viktor Orban nu poți să spui că are o legătură cu FSB, dar ceea ce face Orban îndeplinește indicațiile de la Moscova. Este o politică pro-rusă. George Simion în România nu face ceea ce vrea poporul român. El face ceea ce vrea Rusia, duce o politică pro-rusească. Și-a luat în partid oameni cu viziuni pro-ruse, declarate, oameni care pe față țin partea Rusiei, sunt anti-europeni și anti-NATO. Nu poți să spui că ești cu Europa, cu NATO, împotriva politicii revizioniste și expansioniste a Rusiei și în același timp să ai în partid oameni care promovează politica Rusiei. Oameni care merg la ambasada rusă, oameni care au făcut vizite în Rusia, oameni care s-au întâlnit cu Dughin, care au lucrat pentru Sputnik și oameni care atacă Ucraina, își doresc ieșirea din UE și ieșirea din NATO”, a mai spus Anatol Șălaru.

Reacția lui Simion

Preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, referitor la prelungirea interdicţiei de a intra în Republica Moldova până în anul 2028, că acest lucru denotă faptul că nimic nu s-a schimbat peste Prut, în ultimii ani. El a adăugat că „în loc să îmbrăţişeze ideea unirii, politicienii de la Chişinău se ţin de fotoliile lor călduţe, mimând iubirea faţă de România”.

„Nu e vorba despre o nouă interdicţie ci de o continuare a celei vechi, ne judecăm din octombrie 2023 pe chestiunea aceasta. Vedem însă că nimic nu s-a schimbat peste Prut în ultimii ani. În loc să îmbrăţişeze ideea unirii, politicienii de la Chişinău se ţin de fotoliile lor călduţe, mimând iubirea faţă de România doar atunci când le convine lor”, a declarat George Simion.

George Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL