George Simion, în vizorul procurorilor. Rectorul SNSPA: „Se vorbea despre asta încă de la depunerea candidaturilor”

Sursa foto: Facebook/Remus Pricopie

George Simion, liderul partidului AUR, a fost acuzat că s-ar fi implicat în scandalul semnăturilor false pentru candidatura lui Silvestru Șoșoacă, independent. 

Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a analizat situația explicând, pentru PS News, de ce nu este o surpriză acest lucru. „Să ne aducem aminte că Simion, în mod constant, de câțiva ani, a făcut ce a vrut el, fără să respecte legea”.

„Normal că Simion nu e vinovat, azi, de nimic și nici colegii lui. Este o anchetă care a început să fie derulată de Parchet. Până când nu sunt trimiși în judecată și judecați, ei nu sunt vinovați. Sunt suspecți, dar această situație nu e o surpriză pentru noi. Evident că justiția decide dacă cineva a încălcat legea sau nu.

Dar și noi suntem cetățeni, suntem oameni cu experiență și vedem când o persoană sau o organizație politică pur și simplu face lucruri care sfidează legea sau încalcă legea. Da, să ne aducem aminte că Simion s-a dus la mai multe instituții publice și a avut pretenția să intre în aceste instituții publice fără să respecte o regulă elementară. Portarul trebuie să știe cine intră în instituție, dacă are dreptul, n-are dreptul.
Aduceți-vă aminte cum a brâncit un portar, cred că la Ministerul Sănătății sau cum a venit la SNSPA, deși în lege spune foarte clar că activități politice nu ai voie să faci în instituția de învățământ. Știau că nu respectă legea.

S-au dus prin parc și au făcut tot felul de activități așa-zis politico-electorale, dar s-au terminat cu înjurături la adresa trecătorilor pentru că au fost deranjați de întrebările lor.

Deci, asta e, nu pot să spui că, domnule, nu mi-am dat seama, n-am știut. Toată lumea știe că nu ai voie să faci astfel de lucruri în campanii electorale și nici în afara campaniilor electorale.
Avem discuții despre banii partidului. Din fericire, Autoritatea Electorală Permanentă s-a sesizat pe acest subiect. Nu știu dacă au finalizat un raport.

Mai avem celălalt caz în care au închiriat un tren ca să meargă la Alba Iulia cu ocazia zilei de 1 Decembrie. Foarte frumos, o idee bună pentru un partid, dar e mai puțin frumos faptul că a cerut tuturor participanților niște sume de bani, fără ca aceste sume de bani să fie înregistrate undeva, să fie justificate. Pentru că un partid nu este un SRL pe persoană fizică, este o instituție care trebuie să dea socoteală.

Deci, Simion, în mod constant, de câțiva ani, a făcut ce a vrut și este pentru prima dată- felicitări Parchetului- o acțiune care pare să fie ilegală si este investigată în mod serios.
Eu mă bucur că se aplică legea, că s-au declanșat niște mecanisme. În toate exemplele date anterior nu s-a întâmplat nimic (…). Organele de anchetă penală trebuie să declanșeze, conform legii, dacă au date și dacă au informații, ancheta. Nu pot să țină pe loc o anchetă ca să aștepte momentul potrivit. Asta apropo de faptul că sunt alegeri exact acum.

Ba dimpotrivă, dacă ar fi să ne luăm după o anumită teorie, ar putea chiar să îi victimizeze. Vedeți în Statele Unite că decizie de vinovăție pentru Trump a dus la o creștere a sprijinului public pentru Trump.
Justiția nu are voie să se uite la aceste lucruri. Nu poți să spui că nu-l condamn azi, pentru că e vot mâine. Îl condamn atunci sau declanșezi o anchetă atunci când organele de anchetă penală consideră că s-au îndeplinit condițiile legale pentru a o declanșa. Separația puterilor în stat. Asta înseamnă.

Despre falsificarea listelor s-a vorbit încă de la depunerea candidaturilor. Atunci am fost nemulțumit de faptul că nu se întâmplă nimic, cel puțin eu nu vedeam să se întâmple nimic. Astăzi, vedem că, de fapt, Parchetul a luat notă de acele discuții cu listele falsificate. Știți că la un moment dat, anumite liste au fost respinse de către Biroul Central Central și re-validate printr-o decizie de contestație. Poate că aceste lucruri se rezolve cu această ocazie.

Ideea că falsifici documente în procesul electoral, indiferent că e vorba de un CV sau că este vorba de semnături pentru susținere, nu trebuie să existe într-o democrație solidă.
Pentru un partid mare, care are structuri în toată țara, în toate localitățile, peste 3000 de localități, numai dacă-i pui să semneze pe cei care vin la partid în fiecare zi și tot ai 100.000 de semnături.

Un partid mic trebuie să se zbată să obțină acele semnături. Să nu uităm că toate partidele, inclusiv partidele mici, primesc bani. Banii sunt inclusiv pentru a-și desfășura activitățile obligatorii.
Pentru un partid politic e obligatoriu , daca ai bani alocați, să angajezi echipe, să cumperi acele corturi, să desfășori toate activitățile, legal.

Eu am spus de mai multe ori și o să spun și acum că sunt probabil singurul care spun public că sunt de acord cu finanțarea partidelor de la bugetul statului. Cu actualul sistem putem să ne uităm la sume, să fie mai mici, dar principiul este corect, pentru că numai așa poți să vezi exact câți bani sunt utilizați.

Ar trebui puse anumite restricții de utilizare a banilor, de exemplu să se investească mai mult în tineri, să se investească mai mult în resursa umană, în formare, să se investească mai mult în problema egalității de gen.
Acestea sunt lucruri care pot fi corectate în timp”, a explicat Remus Pricopie.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: