George Simion, în vizorul procurorilor. Toni Greblă, președintele AEP, reacționează

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Silvestru Șoșoacă a fost dus marti, 05.06 a.c., la Parchetul General pentru audieri, fiind suspectat cu privire la falsificarea listei cu semnături pentru candidatura sa la alegerile pentru Parlamentul European. Şoşoacă ar fi fost ajutat de liderul AUR, George Simion, iar Parchetul General a anunţat că a deschis un dosar penal în acest caz fără să-i menţioneze numele lui Simion.

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a transmis, prin PS News, că în cazul suspiciunii de semnături falsificate de a susține candidatii politici, toți cetățenii pot să depună plângere la organele de urmărire penală.

Pentru aceste alegeri, este primul caz care este făcut public de către Parchetul General”

„BEC verifică aparența de legalitate, ca să zic așa.

Noi am primit de la partidul care a depus cele mai multe susțineri, 1.000.000 jumătate de susținători. Trebuiau 200.000. Vă dați seama ce ar însemna să luăm semnătură, domiciliu, nume, ș.a.m.d. la peste 4 milioane de semnături care au fost depuse la Biroul Electoral Central.

Noi avem obligația să ne pronunțăm în 24h de la depunerea candidaturii, dacă le admitem sau le respingem.

Ar fi o imposibilitate, absolută!

Documentele prevăzute de lege care conțin inclusiv lista cu susținătorii candidatului respectiv, se depun la localitate, la județ, la europarlamentare, la Biroul Electoral Central. Acest număr de susținători diferă în funcție de scrutinuri, respectiv un număr este pentru primar, alt număr este pentru europarlamentari.

Toate birourile electorale verifică dacă listele de susținători îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, respectiv dacă există nume și prenume, dacă există domiciliu, dacă există semnătura susținătorului respective. Apoi, în subsolul listei, cel care a cules aceste declarații de susținere verifică, semnează și declară pe propria răspundere că își asumă că cele consemnate în lista respectivă corespund realității.

În afară de aceasta, toți cetățenii interesați dacă au suspiciuni cu privire la faptul că acele liste sunt false sau ca unii din susținători nu au dat acordul, ori semnătura lor a fost contrafăcută, pot să depună plângere la organele de urmărire penală. Acestea au mijloace procedurale pentru a dovedi dacă un susținător corespunde cu datele înscrise acolo”, a menționat Toni Greblă.

Reprezentanţii AUR au procedat la fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de susţinători. Pentru a-şi conspira identitatea şi activităţile ilicite, persoanele implicate în procesul de falsificare efectivă a listelor au inserat în spaţiile dedicate datelor de identificare ale celor care au întocmit listele, datele unor persoane reale.

„În luna aprilie 2024, liderul unei formaţiuni parlamentare, deputat (George Simion – n.r.), i-a instigat, atât direct, cât şi prin interpuşi, pe mai mulţi membri ai unei formaţiunii politice şi pe o serie de angajaţi ai Parlamentului României care desfăşoară activităţi lucrative în cadrul formaţiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susţinători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.

În acest context, în data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât şi prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgenţă a câtorva zeci de persoane la sediul central al formaţiunii politice în scopul completării listelor de susţinători necesare depunerii candidaturii independente, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetăţeni, copiate din alte liste de susţinători completate anterior de membrii formaţiunii, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane”, a transmis Parchetul General într-un comunicat de presă.

George Simion este suspectat că ar fi transmis mesaje vocale pe grupurile de comunicare, iar în situaţiile în care anumite persoane au refuzat să se conformeze, acesta le-a contactat direct punându-le în vedere să se deplaseze la sediul organizaţiei în scopul arătat.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: