George Simion, președintele partidului AUR, a declarat că nu este posibil să strângi cinstit 100.000 de semnături: „Este o prefăcătorie”. Simion este vizat de procurorii Parchetului General în dosarul în care Silvestru Șoșoacă este cercetat pentru falsificarea semnăturilor depuse pentru candidatura la alegerile europarlamentare.
Sociologul Vladimir Ionaş a explicat, pentru PS News cum liderul AUR a folosit acestă tactică de campanie pentru a le arăta oamenilor „un adevăr pe care oricum cei mai mulți dintre cetățeni îl percep de această natură: că nu sunt, neapărat, adevărate, aceste semnături”.
„George Simion încearcă, într-un mod cât se poate de clar, o victimizare, pe ultima 100m. Este de văzut, în următoarea perioadă, dacă-i va și ieși această victimizare, pentru că nu știm exact cum a fost primit de către public tot acest scandal.
Dar faptul că domnia sa a recunoscut public în acel podcast, ulterior fiind preluat de toate televiziunile și toată mass-media, faptul că, cel puțin în cazul AUR, semnăturile nu ar fi corecte, este un auto-denunț.
Până la urmă trebuia să aștepte și domnia sa, și cei din jurul domniei sale să se ajungă la un astfel de caz. Pentru că atâta timp cât tu recunoști, evident tu vrei să arunci aceeași imagine asupra tuturor partidelor.
Poate este adevărat, dar celelalte partide n-au recunoscut public.
Cred că a fost o tactică de campanie prin care a încercat să le arate oamenilor un adevăr pe care oricum cei mai mulți dintre cetățeni îl percep de această natură: că nu sunt neapărat adevărate aceste semnături, numai că, probabil nu se aștepta ca reacția să fie una atât de dură.
Este mult prea târziu să mai reușești să te victimizezi, să trezești compasiune
Probabil a fost o surpriză și acum încearcă să transfere totul, într-un caz prin care să se victimizeze, să arate că este atacat, că se încearcă, nu știu, distrugerea imaginii lui și a partidului ș.a.m.d.
În momentul de față este mult prea târziu să mai reușești să te victimizezti, să trezești acea compasiune în interiorul electoratului”, spune Vladimir Ionaş.
Comunicat Parchetul General
„În luna aprilie 2024, liderul unei formațiuni parlamentare, deputat, i-a instigat, atât direct, cât și prin interpuși, pe mai mulți membri ai unei formațiunii politice și pe o serie de angajați ai Parlamentului României care desfășoară activități lucrative în cadrul formațiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susținători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.
În acest context, în data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât și prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgență a câtorva zeci de persoane la sediul central al formațiunii politice în scopul completării listelor de susținători necesare depunerii candidaturii independente, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetățeni, copiate din alte liste de susținători completate anterior de membrii formațiunii, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane.
În același scop, liderul formațiunii politice a transmis mesaje vocale pe grupurile de comunicare, iar în situațiile în care anumite persoane au refuzat să se conformeze, acesta le-a contactat direct punându-le în vedere să se deplaseze la sediul organizației în scopul arătat”, se arată într-un comunicat al Parchetului General. Potrivit procurorilor, pe 9 aprilie 2024, la sediul formațiunii s-au strâns aproximativ 50 de persoane, unele dintre acestea rămânând și pe timpul nopții, activitățile continuând și pe tot parcursul zilei de 10 aprilie 2024. „Pentru a-și conspira identitatea și activitățile ilicite, persoanele implicate în procesul de falsificare efectivă a listelor au inserat în spațiile dedicate datelor de identificare ale celor care au întocmit listele, datele unor persoane reale, dar fără legătură cu demersul arătat, cărora le-au falsificat semnăturile.
Totodată, în condițiile în care semnăturile falsificate nu erau suficiente pentru a permite depunerea candidaturii independente, reprezentanții formațiunii politice au procedat la fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de susținători.
Ca urmare a activităților descrise, în seara zilei de aprilie 2024, membrii formațiunii politice au finalizat activitatea de pregătire și îndosariere a listelor de semnături, aceasta fiindu-i transmisă persoanei care urma să-și depună candidatura și care s-a deplasat la Biroul Electoral Central, depunându-și candidatura. În data de 11 aprilie 2024, reprezentanții Biroului Electoral Central au confirmat oficial acceptarea candidaturii”, precizează Parchetul General.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News