Skip to content
Opinii & Analize

George Simion, tot mai contestat în partid. Ce ne spune votul celor 12 demnitari AUR care și-au mărit salariile în Parlament

psnews.ro

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede majorări salariale pentru demnitari de la 1 noiembrie. Majorările adoptate vin ca urmare a unor amendamente depuse de UDMR la proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 115/2022 pentru completarea art. I din OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Interesant de observat însă e că cot la cot cu UDMR, PNL și PSD au votat și 12 parlamentari ai AUR.

O lovitură pentru imaginea AUR

De când a intrat în Parlamentul României, în decembrie 2020, AUR și-a cultivat cu atenție o imagine de partid apropiat de popor, în opoziție cu „elitismul” partidelor mainstream. Întreaga logică populistă a lui George Simion & Co. era construită pe opoziția dintre popor și elite. În viziunea lui Simion, PSD, PNL și restul partidelor de pe scena politică românească nu reprezentau adevăratele interese ale românilor, iar AUR reprezenta alternativa, partidul apropiat de mase. Logica populistă nu era deloc nouă, ea fiind adoptată și de alți lideri din lume, de la Viktor Orban, la Erdogan.

În tentativa sa de a-și cultiva imaginea populistului, George Simion apela cu meticulozitate la gesturi și simboluri, unele discrete altele mult mai evidente. Unul dintre acestea era legat de remunerația parlamentarilor. Simion dorea să dea impresia că se află Parlamentul României pentru a reprezenta interesele românilor, nefiind interesat de indemnizația de parlamentar pe care o lua lunar. Ca urmare, acesta arata în mod constant cum își donează lună de lună salariul pentru diferite cauze. Acest model a fost adoptat și de către alți lideri AUR, care au vrut să lase aceeași impresie, anume că AUR și parlamentarii săi sunt diferiți de alte partide politice nu doar la nivelul retoricii, ci și al faptelor.

Doar că această imagine atent cultivată de liderul AUR este pe cale să se năruie din cauza votului dat de cei 12 parlamentari. Aceștia au votat pentru majorarea salariilor demnitarilor, transmițând în subsidiar un mesaj clar: AUR nu este diferit de alte partide politice, iar parlamentarii AUR își doresc și ei o leafă mai mare. Simion a avertizat că „dacă va exista un parlamentar AUR care votează în Camera Deputaţilor această majorare, va fi dat afară în secunda doi. Asta nu e o ameninţare, e o constatare!”

După vot, un alt lider AUR, Claudiu Târziu a spus ca acest vot nu era despre majorarea salariilor parlamentarilor, ci “un act de dreptate pentru marea majoritate a funcționarilor din administrație, a personalului din învățămînt și a celui din sistemul de sănătate și asistență socială cu salarii mici și foarte mici, care așteptau majorarea de aproape doi ani”.

Văd că a stîrnit multă emoție o știre care a fost ticluită astfel încît să lovească în AUR și care este rostogolită prin toate mediile, doar, doar o scădea partidul în sondaje pe motiv de ipocrizie. Sîntem acuzați că am votat în Senat o lege prin care am mărit salariile parlamentarilor.  În fapt, este vorba despre aprobarea prin lege a unei OUG din luna august, care nu face decît să respecte o grilă de majorări salariale care a fost fixată în anul 2017, prin legea cadru a salariaților bugetari.

Planul era să fie majorate salariile în fiecare an din 2018 pînă în 2021. În 2021 nu s-a putut consuma ultima etapă, din lipsă de bani la buget. Se întîmplă acum. Majorarea nu este cu 25%, așa cum s-a tot spus, ci cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază din acest an și salariul avut in decembrie 2021. Nu e deloc totuna. Această lege este un act de dreptate pentru marea majoritate a funcționarilor din administrație, a personalului din învățămînt și a celui din sistemul de sănătate și asistență socială cu salarii mici și foarte mici, care așteptau majorarea de aproape doi ani.

Noi nu am fost de acord cu mărirea și a salariilor mari, dar aveam de ales să ținem cu cei mulți sau să votăm contra tuturor, și a celor cu salarii mici, și a celor cu salarii mari. Prin urmare, am ales, ca de fiecare dată, să fim de partea celor mulți și nedreptățiți. Nu am avut timp de amendamente, proiectul fiind introdus pe ordinea de zi cu 15 minunte înainte de ședința de plen. Este o practică parlamentară deloc nouă, dar inadmisibilă. De ea abuzează mereu Puterea.

AUR a formulat deja un amendament la Cameră pentru excluderea demnitarilor de la majorarea salariilor/ indemnizațiilor. Veți vedea cu toții cine va vota acest amendament și cine nu. Așa încît, nu, nu v-am trădat, nu am căutat nici un avantaj pentru noi, Senatul nu e cameră decizională, deci legea nu va intra în vigoare în această formă. Și nu sîntem ipocriți! Ipocriți am fi fost dacă spuneam că vrem dreptate pentru români și îi nedreptățeam pe românii din categoria bugetarilor, votînd contra sau abținîndu-ne strategic.

Dumneavoastră, românii de bun simț și care știți că AUR a fost singurul de partea poporului în momente dintre cele mai critice, puteți să ne spuneți ce fel de atitudine ați fi preferat”, a scris Târziu pe pagina sa de Facebook.

Simion, tot mai contestat în partid

Dar în ciuda avertismentelor lansate de liderul AUR, 12 parlamentari au decis să nu se lase intimidați. Lucrul acesta semnalează o altă tendință tot mai vizibilă în AUR, respectiv aceea că George Simion are dificultăți în a-și mai controla proprii parlamentari. Din acest punct de vederem, votul celor 12 reprezintă și o lovitură dată lui George Simion și pretențiilor sale de monopolizare a puterii în interiorul AUR. Simion nu este un lider incontestabil. Dimpotrivă, acesta devine tot mai contestat odată cu trecerea timpului. Așa cum arată datele de la Camera Deputaților, AUR a pierdut, între 2021 și 2022, numai puțin de 7 parlamentari, dintre care 5 doar în ultimul an. Aceștia sunt Aelenei Dănuț, Ciprian Ciubuc, Lucian Feodorov, Anamaria Gavrilă, Ioan Lasca, Nicolae Roman și Daniel Rusu. La începutul lunii septembrie, din AUR și-a dat demisia și senatoarea Evdochia Aelenei.

Toate aceste lucruri indică spre o singură concluzie – în ciuda imaginii pe care încearcă să o lase publicului, George Simion nu este nici pe departe liderul incontestabil din AUR.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *