Skip to content
Politică

Georgeta Ghebrea: Am constatat în acea perioadă plagiate ale multor oameni politici. Ponta doar a deschis lista! EXCLUSIV INTERVIU

Revista 22

Georgeta Ghebrea, profesor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea București, a acordat, în cursul zilei de marți, un interviu redacției de știri PSNEWS.RO în care a vorbit deschis despre problemele cu care se confruntă zilnic sistemul de învățământ din România.

Cu o vastă experiență în domeniul educației, sociologul Georgeta Ghebrea ne-a dezvăluit că motivul principal din cauza căruia tot mai mulți tineri aleg să părăsească țara noastră este reprezentat de faptul că societatea românească le oferă acestora ”prea puţine oportunităţi și prea puţine speranţe”.

Sociologul Georgeta Ghebrea: „Tot mai des aflu despre corupție!”

 

ghebrea

 

Reporter PSnews: În primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru amabilitatea de a-mi acorda acest scurt interviu. Faceți parte din categoria profesorilor de elită din cadrul Facultății de Științe Politice a Universității București, cu o vastă experiență  în domeniul educației. Ce ne puteţi spune despre starea în care se află în acest moment sistemul educațional din România?

Georgeta Ghebrea: Starea generală nu este foarte bună. În afara subfinanţării cronice, mai putem vorbi de instabilitatea legislativă, de incoerenţă dintre măsurile luate de diferite guvernări și de demotivarea cadrelor didactice. Nu trebuie să evităm subiectul stării morale, tot mai des aflu despre corupţie, despre profesori care cer bani și cadouri, care pică elevii pentru a le da meditaţii plătite, care nu tratează elevii echitabil.

Reporter PSnews: Tot mai mult tineri decid, după încheierea studiilor, să plece din România. Care credeți că sunt ”bubele” sistemului educațional? Ce îi face pe tineri să-și părăsească țara?

Georgeta Ghebrea: Chiar în timpul studiilor tinerii pleacă pentru o calitate mai bună a educaţiei la acelaşi preţ (costul vieţii în oraşele universitare româneşti este destul de piperat). Calitatea este data nu neapărat de profesori ci de infrastructura educaţională, de echipamente, de caracterul mai practic, mai aplicat şi de corectitudinea şi predictibilitatea sistemului. Tinerii pleacă nu numai din motive economice dar şi politice, societatea românească fiind blocată, oferindu-le prea puţine oportunităţi, prea puţine speranţe. Deşi sunt în medie mai educaţi decât generaţia adultă, ei au rata a şomajului dublă faţă de adulţi şi ocupă deseori posturi temporare şi prost plătite. Ei sunt exasperaţi de climatul social şi politic din România, de corupţia generalizată, de aranjamentele şi arbitrarul ce domnesc în societatea românească. Nu în ultimul rând, e firesc ca tinerii să călătorească, să exploreze , să vadă lucruri şi obiceiuri diferite şi apoi să se stabilească.

Reporter PSnews: Din experiența dumneavoastră, în condițiile actuale, ce soluții considerați că ar fi utile pentru stimularea valorilor tinere ale României să rămână în țară?

Georgeta Ghebrea: S-a mai încercat cooptarea lor în posturi-cheie, bine plătite din administraţia publică dar nu au „supravieţuit” hărţuirilor angajaţilor vechi şi treptat, autoritatea cu care au fost investiţi s-a erodat. M-am gândit şi la măsuri de discriminare pozitivă dar cred că nici acestea nu sunt eficace. Ar trebui ca întreaga societate românească să se mişte în direcţia valorizării tinerilor (or, acum mi se pare destul de gerontocratică), să îi recompenseze potrivit meritelor nu potrivit anilor de viaţă şi experienţă. Salariul mediu din România a crescut dar este încă foarte redus în comparaţie cu statele din Occident. Cred de asemenea că tinerii trebuie să fie mai uniţi, mai activi, mai vizibili, să îşi facă cunoscută cauza în spaţiul public, să facă presiuni asupra guvernanţilor, mass-media să fie nu numai un angajator pentru tineri dar şi o posibilitate de a-şi pleda cauza.

Reporter PSnews: Referitor la implicarea ministrului Educației și implicit a Guvernului, în opinia dumneavoastră, ce măsuri ar trebui acesta să adopte pentru ”a salva” sistemul educațional? Ce aţi face dacă aţi fi ministrul Învăţământului?

Georgeta Ghebrea: În primul rând m-aş ocupa de învăţământul rural – să fie profesori, să fie localuri de şcoli cu utilităţi, să fie autobuze, manuale, boblioteci, calculatoare, activităţi extraşcolare, tabere şi excursii gratuite.

Reporter PSnews: Aud des sintagma ”suntem țara șomerilor cu diplomă”. Cărui fapt credeți că se datorează acest lucru?

Georgeta Ghebrea: Blocajului de care am vorbit mai sus şi condiţiilor care îi discriminează în ceea ce priveşte accesul pe piaţa muncii.

Reporter PSnews: Sunteţi extrem de solicitată. Printre altele, sunteţi profesoară la Facultatea de Științe Politice. Ce părere aveţi despre tânăra generaţie? Cum trebuie privit studentul modern?  

Georgeta Ghebrea: În orice caz nu evaluându-l după criterii învechite, nu aşteptând de la el abilităţi inutile în lumea contemporană, apreciind ce ştie să facă şi de ce ar fi capabil dacă i se da şansa. Găsind căi de comunicare, limbaj comun, cultivând imaginaţia, creatitivitatea şi spiritul critic. Tânăra generaţie mi se pare extrem de talentată, lipsită de prejudecăţi, cu interese multiple şi abilităţi multilaterale şi încrezătoare în puterile proprii. Îi trebuie doar o „pârghie” pentru a răsturna lumea.

Reporter PSnews: Se vorbeşte mult despre o criză de autoritate a profesorului. Cum se explică şi cum credeţi că se poate soluţiona această problemă?

Georgeta Ghebrea: Criza de autoritate poate fi explicată prin fapul că în mod obişnuit autoritatea se sprijinea pe respectul tradiţional faţă de dascăl şi pe metodele coercitive  care predominau în învăţământ; odată ce tradiţiiile slăbesc inevitabil pe parcursul modernizării iar coerciţia a devenit ilegală, profesorii s-au trezit „dezarmaţi” , nu toţi au reuşit să se adaptateze noului context; eu personal nu am întâlnit profesori dedicaţi elevilor, devotaţi profesiei lor, cărora să le pese cu adevarat de copii şi care să nu se bucure de respect şi a căror autoritate să nu fie recunoscută.

Reporter PSnews: Cum ați caracteriza sistemul de educație actual din România față de cel din anii trecuți?

Georgeta Ghebrea: Dacă vă referiţi la cel din vremea comunismului, este indiscutabil mai bun: e mai multă libertate, mai multă deschidere, s-au făcut unele modernizări, s-a dezideologizat dar ar trebui o viziune, un consens în privinţa direcţiei în care ar trebui reformat.

Plagiatul, etalon autentic al integrității publice?

Profesor la Facultatea de Științe Politice, Georgeta Ghebrea a fost unul dintre membrii Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti care a constatat că lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta este plagiată.

Astfel, aceasta a declarat pentru PSNEWS.RO că a constatat în acea perioadă plagiate ale multor oameni politici și demnitari, Victor Ponta fiind doar cel care a deschis lista. Mai mult, sociologul a adăugat că pe parcursul evaluării a întâlnit dificultăți si presiuni politice.

Reporter PSnews: Judecând după ce a ce a apărut în presa ultimilor ani, dvs considerați că plagiatul este un etalon autentic al integrității publice sau s-a transformat într-o armă folosită în diverse răfuieli?

Georgeta Ghebrea: Monitorizarea si sancționarea plagiatelor este o măsura necesara pentru sănătatea mediului academic și al climatului social, în general. Evident mediul academic nu se afla într-un turn de fildeș, el este permeabil din punct de vedere politic. Sa nu uitam ca exista o circulație a elitelor intre cele doua medii: politic și academic. De aceea, aceste „răfuieli” migrează deseori de la un mediu la altul.

Reporter PSnews: Ați făcut parte din Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti care a constatat că lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta este plagiată. Cum a decurs această evaluare? Ați întâmpinat dificultăți? Dar presiuni politice?

Georgeta Ghebrea: Am constatat în acea perioada plagiate ale multor oameni politici și demnitari. Victor Ponta doar a deschis lista. Am întâlnit si dificultăți si presiuni politice dar confidențialitatea la care m-am angajat prin Regulamentul Comisiei ma obliga sa nu dau nici nume nici exemple concrete.

 

 

2 comentarii la “Georgeta Ghebrea: Am constatat în acea perioadă plagiate ale multor oameni politici. Ponta doar a deschis lista! EXCLUSIV INTERVIU

 1. Tinerii nu pleacă din motivele mult invocate și malaxate de comentatori de presă sau pretinși exegeți. Un motiv il reprezintă și influența acestor pseudo-analisti prea vocali și prea vizibili. În afară de IT-isti (care în scurt timp vor deveni personal de serviciu în toată activitatea umană)și de câteva profesii neacoperite la nivel mondial restul tinerilor școliți aleg migrația din multe alte motive. Enumăr câteva :
  – vocație(aleasă)și îndrumare greșite;
  – mimetism(tineri din toată lumea ,și varii motive migrează din anii ’70)
  – iluzia libertății de exprimare socială total contrazisă de realitate;
  – iluzia sistemelor sociale mai permeabile pentru debutanți;total pe dos-sisteme nu permeabile ,refractare ;
  – impresia că sistemul din Romania îi respinge din motive ideologice și nu din bagajul informațional și formațional precar. Lista este deschisă și argumentele sunt neepuizate concluzia este una : a reconstrui o lume este o utopie și a i remodela este o muncă grea care implică generații ,sacrificii,dăruire și în primul rând dragoste de țară (dragostea de țară nu este o „sintagmă” este un sentiment la fel de profund că și iubirea de mamă).

 2. Eu cred ca in loc sa stati, sa-i criticati pe altii si doar sa spuneti niste idei generaliste despre cum ar trebui sa se faca educatia in tara asta, ar trebui sa va implicati si sa treceti la fapte. Intr-adevar este o problema cu noi generatia tanara, care termina facultati si nu sunt locuri de munca necesare si intampinam greutati atunci cand depunem cv-ul la diverse companii sau administratii locale, dar trebuie sa avem incredere in noi ca putem schimba ceva in tra asta in cele din urma. Iar despre doamna profesoara nu pot avea decat cuvinte de lauda la adresa dansei. Unul dintre cei mai implicati, exigenti, care indruma generatii si le pregateste pentru etapele urmatoare ale vietii. Singurul lucru cu care sunt de acord este ca ar trebui sa ne iubim tara asemeni mamei , dar sunt foarte putini care pun in balanta cele doua sentimente( respectiv de mama si de tara)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *