Skip to content
Politică

Georgia, la testul prezidențialelor. Fost director al IDR: Salome Zurabishvili, punte de legătură cu UE și NATO EXCLUSIV

Reporter NTV

Fostul director al Institutului Diplomatic Român, profesorul Radu Carp a acordat joi o declarație pentru PSNews, în care a susținut rolul pe care îl are câștigarea alegerilor prezidențiale din Georgia de către Salome Zurabishvili, prima femeie președinte a statului din Caucaz, dar și fost diplomat al Franței, în relațiile cu partenerii euro-atlantici.

Concret, fiindu-i solicitată opinia în legătură cu rezultatul alegerilor prezidențiale din Georgia, profesorul Carp a declarat că un președinte pro-european în Georgia ar însemna realizarea reformelor cerute de UE și NATO și o impulsionare a relațiilor cu partenerii europeni și NATO.

”Victoria lui Zurabishvili se explică prin faptul că a avut în spate un partid puternic, Visul Georgian, și nu a avut contracandidați foarte credibili. Deocamdată peisajul politic al Georgiei este foarte pulverizat în ceea ce privește forței de a se opune acestui partid aflat la putere și, sigur, a avut și atu-uri incontestabile ca persoană, dar nu a avut un contracandidat puternic”, a declarat Carp.

În legătură cu posibilul rol pe care ipostaza de fost diplomat francez a noului președinte Salome Zurabishvili l-ar avea în relațiile cu partenerii europeni,  profesorul Radu Carp a susținut: ”Franța a fost foarte activă în Georgia. În 2008, dacă nu ar fi fost intervenția Franței [în conflictul ruso-abhaz – n.r.] probabil că tancurile rusești ar fi ajuns la Tibilisi, deci există o relație specială cu Franța și sigur că a fost speculat foarte mult acest atu, dar e foarte bine că s-au întâmplat aceste lucruri [un fost diplomat francez câștigă alegerile în Georgia – n.r.].

Întrebat ce conotații geopolitice ar putea avea faptul că un candidat care se bucură de simpatia Franței câștigă alegerile prezidențiale în Georgia, în zilele în care la nord de Caucaz este în plină desfășurare un conflict în care sunt protagoniste un stat fost sovietic cu un parcurs pro-european și Federația Rusă, fostul director al Institutului Diplomatic Român este de părere că ”Nu e neapărat împotriva Rusiei [victoria lui Zurabishvili – n.r.], pentru că, am văzut, sunt foarte multe luări de poziție ale Franței care convin, la ora actuală Rusiei, spre exemplu, această insistență pentru proiectul de armată europeană în detrimentul NATO a fost foarte bine văzută la Moscova, dar, sigur, alegerea noului președinte vor impulsiona relațiile și cu NATO și cu UE. [Salome Zurabishvili] e o punte de legătură, o soluție foarte bună, pentru că s-a încercat ca în Georgia să existe un partener pro-european în persoana domnului Shakashvili – experimentul a eșuat. sper să nu se întâmple și de data aceasta ce s-a întâmplat cu dommnia sa, în sensul că reformele pe care și le-a propus nu au putut fi puse în aplicare. Sper ca, tocmai datorită acestei majorități parlamentare pe care o are in spate [Zurabishvili – n.r.], să ajungă la rezultate mult mai bune”, a conchis Carp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *