Skip to content
Politică

Gerea, amănunte explozive din culisele ALDE. Se rupe partidul? EXCLUSIV

Deputatul ALDE Andrei Gerea a acordat joi după-amiază o declarație pentru PSnews.ro, în care a scos la iveală amănunte explozive din culisele Alianței Liberalilor și Democraților, partid al cărui vicepreședinte este.

Parlamentarul (provenit din PNL, deci din aripa PLR-Tăriceanu a formațiunii politice) a oferit o serie de lămuriri pentru PSnews.ro după comunicatul de presă emis tot joi, în care îl făcea cu ou și cu oțet pe co-președintele Daniel Constantin, liderul facțiunii PC din ALDE.

DETALII AICI: Bomba a explodat în ALDE. Gerea șterge pe jos cu Constantin: Visează cu ochii deschiși

Am început cu întrebările care stau pe buzele tuturor celor care urmăresc politica internă: care este acum atmosfera din ALDE? Se rupe partidul? La rândul lui, Andrei Gerea a început să vorbească șovăielnic, dar, treptat, a dezvăluit mărul discordiei dintre el și Daniel Constantin.

Concret, vicepreședintele ALDE a dat asigurări că atmosfera din partid nu este foarte deteriorată, dar există „niște excese de personalitate care fac rău”.

„Nu se rupe. Sau cred că nu se rupe. Atmosfera nu e foarte deteriorată (ba din contră), dar sunt așa, niște excese de personalitate care fac rău și nu țin cont de o realitate, de munca unora, de efortul depus și de expunerea unor oameni… Mă rog… Cam asta e”, a declarat Gerea pentru PSnews.ro.

Întrebat de unde crede că au pornit aceste excese de personalitate, fostul ministru al Energiei a răspuns: „Păi, eu știu de unde? Din faptul că sunt unii care nu-și găsesc locul sau n-au simțul măsurii? Fiecare cu concepția despre propria persoană. Sunt mulți oameni care se văd pe lumea asta într-o lumină mult mai colorată decât le dau dreptul dreptul faptele”.

Am insistat: printre acești oameni se numără Daniel Constantin? „În primul rând”, a răspuns prompt Andrei Gerea.

În continuare, Andrei Gerea a devoalat fricțiunile din ALDE Argeș (filială a cărei membru este), scoțând la iveală raporturile de forțe dintre aripile PLR și PC.

„Eu zic că, în primul rând, ar trebui fiecare să-și facă mai bine o analiză, pentru că uite – am exemplul Argeșului, pe care domnul Constantin îl considera ca fiind fieful domniei sale, îl considera ca fiind o organizație unde PC-ul ar fi primit mult mai puțin. Noi am atras atenția de nenumărate ori că sunt acolo niște disfuncționalități care provin tocmai din autoumflarea meritelor și a acțiunilor unora – lucru care s-a văzut, de exemplu, și la alegeri.

Am avut un rezultat exact pe fondul acestor autoevaluări mult prea optimiste (ALDE a obținut în Argeș 6,4% pentru Camera Deputaților – clasându-se pe ultimul loc – și 7,1% la Senat, surclasând numai USR și doar cu 0,1 puncte procentuale – n.r.). Și s-a văzut, până la urmă, la Delegația Permanentă: a trebuit să mai chemăm o dată oamenii (pentru că s-au făcut tot felul de scheme, ca nu cumva să convocăm o Delegație Permanentă Națională, care la rândul ei să convoace Congres) și s-a văzut care este, de fapt, raportul de forțe: 148 PLR la 12 PC. Ăsta a fost rezultatul votului pentru convocarea Delegației.

Și așa se întâmplă peste tot: adică, în loc să ne vedem un piculeț limitele, cu cât sunt mai slăbuțe rezultatele acțiunilor noastre și vizibilitatea, cu atât vrem mai mult – lucru care nu se poate. Să refuzi constant performanța în detrimentul a nu-știu-ce nu mi se pare un lucru profitabil pentru un partid care vrea să progreseze. Cine asigură progresul partidului – bine. Dacă respectăm performanța și meritocrația – bine. Dacă nu sunteți cinstiți cu noi și dacă avem alte principii și valori, atunci înseamnă că nu reușim să colaborăm”, a detaliat Gerea.

Confruntat cu imaginea de partid unitar pe care ALDE a proiectat-o până nu de mult în rândurile opiniei publice, Andrei Gerea a mărturisit că aceasta era de fapt o simplă aparență.

„Am reușit să ținem departe de opinia publică toate aceste probleme până când nu s-a mai putut. Faptul că am tăcut, faptul că am înghițit multe lucruri a fost interpretat ca o slăbiciune din partea noastră. Și cred că a venit momentul să spunem «stop» acestui stil de a face politică, să fim corecți, cinstiți cu noi înșine și să ne dăm o șansă pentru a merge mai departe, pentru a evolua și a progresa”, a zis deputatul de Argeș.

Totodată, Andrei Gerea a declarat că aceste nemulțumiri i le-a spus și personal co-președintelui Daniel Constantin, dar „nu pot să spun că am văzut vreo evoluție în bine. Asta ar fi fost important”, a continuat vicepreședintele ALDE.

Ultima întrebare pe care i-am adresat-o fostului ministru al Energiei a fost: există riscuri ca ALDE să se destrame până la alegerile prezidențiale din 2019?

„Eu cred că rezultatul Delegației Permanente de duminică, rezultatul Congresului care va urma va consfinți o majoritate clară către un anumit mod de a face politică. Faptul că poate în urma acestui Congres câțiva vor alege să părăsească partidul… Mă rog: n-am cum să evaluez dacă se va întâmpla treaba asta, dar, dacă se va întâmpla, părerea mea este că vor fi mult mai puțini decât poate se estimează în acest moment pe scenariile pe care le-am văzut prin presă. Vor fi foarte puțini și nu vor afecta sub nicio formă performanța partidului. Ba din contră, pentru că s-ar face liniște”, a replicat Andrei Gerea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *