Guvernul de coaliţie din Germania a inclus miercuri Republica Moldova şi Georgia pe lista ţărilor de origine sigură, în încercarea de a reduce numărul cererilor de azil din aceste state, care sunt aproape întotdeauna respinse, relatează Agerpres.
Cabinetul a adoptat un proiect de lege al ministrului de interne Nancy Faeser, ca parte a unei serii de măsuri convenite la o reuniune de două zile a cabinetului la Schloss Meseberg, un castel din afara Berlinului.
Măsura presupune că cererile de azil din aceste ţări ar putea fi procesate mai rapid şi ar putea duce la expulzări mai rapide pentru solicitanţii respinşi.
Conform datelor ministerului, 99,9% dintre cererile din ambele ţări au fost respinse în 2022 şi în prima jumătate a anului 2023.
Împreună, acestea reprezintă mai mult de o zecime din totalul cererilor respinse. Aproximativ 8.865 de persoane din Georgia şi 5.218 de persoane din Republica Moldova au solicitat azil în Germania anul trecut.
Ministerul defineşte ţările de origine sigură ca fiind cele în care, în general, nu există teama de urmărire penală din partea statului şi în care statul îşi protejează cetăţenii.
Guvernul cancelarului Olaf Scholz a încercat în acest an să le faciliteze migranţilor calificaţi obţinerea cetăţeniei germane, în încercarea de a uşura deficitul cronic de forţă de muncă.
Dar migraţia rămâne o problemă cu încărcătură politică şi a alimentat ascensiunea partidului de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care se află în sondaje deasupra majorităţii partidelor tradiţionale şi este pe cale să avanseze la viitoarele alegeri.
Grupul pentru drepturile refugiaţilor Pro Asyl a criticat decizia guvernului cu privire la Republica Moldova şi Georgia, spunând că ignoră faptul că Rusia ocupă regiuni separatiste în ambele ţări, ameninţând securitatea.
Pro Asyl a subliniat, de asemenea, ceea ce a prezentat ca regrese ale statului de drept în Georgia şi ale drepturilor LGBTIQ+, precum şi problema libertăţii presei în Republica Moldova.
Georgia a adoptat legi împotriva discriminării şi a infracţiunilor motivate de ură, dar grupurile pentru drepturile LGBT+ spun că există o lipsă de protecţie adecvată din partea celor responsabili cu aplicarea legii, iar homofobia rămâne larg răspândită în această naţiune conservatoare din punct de vedere social din Caucazul de Sud.
Citește mai mult pe www.bursa.ro
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News