În deceniile care au trecut de la sfârșitul Războiului Rece, armatele slăbite ale Europei au fost tolerate de guvernele occidentale pentru că America era mereu acolo, cu a sa capacitate militară vastă, pregătită să apere bătrânul continent de orice amenințare – investițiile americane în apărare au reprezentat 70% din toate fondurile alocate în acest sens de NATO anul trecut, relatează Wall Street Journal. Dar, acum, când America a adoptat o poziție mai izolaționistă, situația a început să devină din ce în ce mai alarmantă pentru Europa care se confruntă cu o amenințare tot mai mare din partea Rusiei, după aproape doi ani de lupte sângeroase în Ucraina.
Armata britanică – principalul aliat militar al Statelor Unite și totodată țara europeană care cheltuie cel mai mult pe apărare – are doar în jur de 150 de tancuri pe care le poate desfășura pe câmpul de luptă și poate 12 sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune.
Rezervele erau atât de goale încât anul trecut armata britanică a luat în considerare folosirea unor sisteme de lansare a rachetelor expuse în muzee pentru a fi modernizate și donate Ucrainei – până la urmă, ideea nu a fost pusă în practică.
Franța, țara europeană cu al doilea cel mai mare buget pentru apărare, are mai puțin de 90 de sisteme de artilerie grea – cam la fel de multe câte pierde Rusia în fiecare lună pe câmpul de luptă din Ucraina.
Danemarca nu are niciun sistem de artilerie, submarine sau sisteme de apărare antiaeriană. Germania are destulă muniție cât pentru două zile de război.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News