Skip to content
Internațional

Germania avertizează Rusia cu sancțiuni pentru un atac cibernetic care a vizat biroul de parlamentar al Angelei Merkel

facebook

Ministerul de Externe german l-a convocat joi pe ambasadorului rus la Berlin să dea explicaţii cu privire la un atac cibernetic care a vizat în 2015 Camera Deputaţilor şi biroul parlamentar al cancelarului Angela Merkel, informează France Presse şi DPA.

Acest atac cibernetic, despre care există “indicii puternice” că ar fi fost efectuat de un suspect pe atunci membru al serviciului rus de informaţii militare GRU, ar putea să ducă la sancţiuni din partea Uniunii Europene, avertizează Ministerul german de Externe într-un comunicat, citat de agerpres.ro.

Secretarul de stat german pentru afaceri externe, Miguel Berger, l-a “invitat” pe ambasadorul rus Serghei Neciaev pentru a evoca acest atac cibernetic, efectuat în urmă cu cinci ani împotriva Bundestagului şi a serviciilor Angelei Merkel.

În numele guvernului federal, el a condamnat ferm atacul hackerilor (ruşi) împotriva Bundestagului”, adaugă ministerul.

Angela Merkel îşi exprimase personal regretul în 13 mai faţă de tentative “scandaloase” de piratare rusă care o vizase în 2015 şi asigurase că dispune de “probe tangibile” despre aceste atacuri. Totodată, miercuri seară, cancelarul Angela Merkel a acuzat Moscova că “susţine regimuri fantomă în unele părţi din estul Ucrainei şi că atacă democraţiile occidentale, între care Germania, cu mijloace hibride”.

Preşedinţia germană a Consiliului UE, care va începe la 1 iulie, urmează să se “ocupe” de relaţia cu Rusia, împreună cu alte dosare geopolitice, a avertizat cancelarul Angela Merkel.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *