Skip to content
Europa

Germania: Bundestagul votează o reformă de a reduce numărul de parlamentari

Deutschland

Camera inferioară a parlamentului german a aprobat vineri o reformă extrem de controversată pentru a reduce cu titlu permanent numărul deputaţilor din Bundestag, informează DPA, citat de agerpres.

Numărul parlamentarilor din camera inferioară a crescut la 736 din cauza sistemului complex de vot al ţării, care permite numărului de legiuitori în organism să crească în funcţie de rezultatul alegerilor.

Noul proiect de lege stabileşte numărul de mandate la 630.

În ultimele dezbateri aprinse asupra reformei care au avut loc vineri, politicieni din coaliţia de guvernare au acuzat opoziţia că refuză schimbarea.

Purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar al social-democraţilor (SPD) pentru politică internă, Sebastian Hartmann, le-a declarat vineri parlamentarilor că scopul planului este „o lege electorală simplă, inteligibilă”.

Planul este respins de blocul conservator CDU/CSU şi de partidul de extremă-stângă Die Linke. Liderul grupului parlamentar CSU din parlamentul federal, Alexander Dobrindt, a declarat că planul urmăreşte să excludă Die Linke din parlament şi pune la îndoială „dreptul CSU de a exista”.

„Faceţi o reformă” pentru a consolida puterea electorală a coaliţiei de guvernare, i-a spus el lui Hartmann.

Cetăţenii germani îşi exprimă două voturi în alegerile parlamentare naţionale – unul direct pentru un candidat regional şi altul pentru o listă de partid, care determină puterea relativă a partidului în parlament.

Dacă un partid câştigă mai multe voturi prin primul vot decât are dreptul pe baza celui de-al doilea vot, numărul de locuri poate creşte dincolo de cel minim de 598 pentru a asigura că fiecare partid are corect reprezentat din punct de vedere al mandatelor în Bundestag.

Reforma ar permite eliminarea acestui sistem de vot complex. Aceasta înseamnă că un candidat ar putea câştiga în circumscripţia sa directă şi să nu intre în Bundestag – dezavantajând în special partidele de opoziţie, notează DPA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *