Germania: de ce este în criză cea mai mare economie a Europei

Sursa: profit.ro

Germania, vreme de ani buni locomotiva economică a Europei, trece printr-o zonă de turbulențe. „Regula de aur bugetară”, odată lăudată, este acum pusă sub semnul întrebării, solicitându-se eliminarea ei.

A devenit din nou Germania omul bolnav al „ Europei”? „Situația este dramatic de proastă”, a recunoscut ministrul german al Economiei, Robert Habeck, în timp ce țara și-a redus prognozele de creștere pentru 2024 la 0,2%, față de 1,3% inițial, scrie Hotnews.ro.

Aceasta este o lovitură dură pentru cea mai mare economie a Europei, care a cunoscut deja o scădere a PIB-ului cu 0,3% anul trecut . Și previziunile nu sunt mai optimiste pentru anii următori, cu o creștere de 0,5% în medie pe an până în 2028.

În anul 2009, pentru a frâna acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special în Constituția Germaniei.

„Adevărul este că Germania suferă de probleme structurale care s-au acumulat de-a lungul multor ani”, a explicat Robert Habeck, care solicită „accelerarea reformelor”. Într-adevăr, „a existat, în epoca Merkel, o lipsă a investițiilor semnificativă cauza regulii de aur bugetare”, explică economistul Anne-Sophie Alsif.

În anul 2009, pentru a frâna acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special în Constituția Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frâna datoriei, ‘debt break’, Guvernul federal poate contracta datorii noi până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut în fiecare an.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL