Skip to content
Externe

Germania ia măsuri penale împotriva folosirii literei ”Z”, simbol al susţinerii războiului lui Putin

Twitter

Două landuri germane mari, Bavaria şi Saxonia Inferioară, anunţă că vor inculpa penal orice persoană care foloseşte în public litera ”Z” – înscrisă pe vehcule şi uniforme ale forţelor ruse de invazie în Ucraina, care a devenit un simbol al unităţii în favoarea războiului lui Vladimir Putin, relatează AFP.

Germanii care îşi ”exprimă în mod public susţinerea faţă de războiul de agresiune al preşedintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei prin folosirea acestui simbol «Z» trebuie să se aştepte la consecinţe penale”, avertizează într-un comunicat ministrul de Interne al Saxoniei Inferioare, Boris Pistorius, potrivit news.ro.

Aceşti simpatizanţi ai Kremlinului care arborează litera ”Z” în public ”trebuie să ştie că pot fi incuplaţi penal din cauză că tolerează crime”, avertizează, la rândul său, într-un mesaj transkis AFP ministrul Justiţie al landului Bavaria, Georg Eisenreich.

Bavaria (sud) şi Saxonia Inferioară (nord) sunt cele mai mari două landuri, ca suprafaţă, din Germania.

De la începutul războiului rus în Ucraina, un ”Z” alb a apărut pe tancuri şi unforme ale forţelor ruse de invazie.

Acest semn a început, apoi, să apară în spaţiul public atât în Rusia, cât şi în afara ei şi a zonei de conflict,”pe clădiri, maşini sau îmbrăcăminte”,precizează Ministerul de Interne din Saxonia Inferioară.

Afişarea acestui semn la manifestaţii în acest land german este ”absolut de neînţeles” şi vizează ”să cauţioneze aceste crme”, denunţă Boris Pistorius.

”Oricine are dreptul să-şi exprime opinia în Germania”, însă ”libertatea de exprimare se opreşte acolo unde începe dreptul penal”, subliniază Ministerul bavarez al Justiţiei.

Ministerul a dat instrucţiuni procurorilor publici din Bavaria în acest sens.

Codul Penal german pedeseşte cu până la trei ani de închsoare şi o amendă pe oricne manifestaă o aprobare publică a războaielor de agresiune, care pot tulbura ordinea publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *