Skip to content
Internațional

Germania: Militanţi ecologişti au încercuit parlamentul

mobzine.ro

Mai multe sute de tineri manifestanţi au încercuit vineri Reichstag-ul, sediul parlamentului german, pentru a le cere deputaţilor să acţioneze pentru protecţia climei, scrie agerpres.ro.

Aproximativ 900 de persoane au format un lanţ uman în jurul unei părţi a acestei clădirii emblematice din Berlin, al cărei acces a fost parţial interzis manifestanţilor.

Deputaţii germani s-au reunit vineri pentru ultima lor sesiune plenară înaintea vacanţei de vară.

Pe pancartele afişate la intrarea în clădire se putea citi: ‘Salut CDU (partidul conservator al Angelei Merkel), vechiul distrugător al mediului!’ sau ‘2038 este prea târziu!’ cu referire la decizia guvernului ca Germania să-şi închidă toate centralele pe bază de cărbune până în anul 2038.

Manifestanţii s-au adunat mai întâi în Parcul Invalizilor pentru a se îndrepta apoi în calm spre Reichstag, la câteva sute de metri distanţă.

În timp ce deputaţii lucrează în ultimele minute înainte de pauza estivală, le spunem: „Cel care nu face politica climatică nu merită o pauză!’, menţionează filiala germană a mişcării ‘Fridays for future‘ într-un tweet.

Această mişcare a fost lansată cu câteva luni în urmă de către adolescenta şi militanta suedeză Greta Thunberg. Urmând exemplul său, studenţi şi elevi au absentat de la cursuri în zilele de vineri pentru a cere în stradă politici adecvate pentru urgenţele climatice.

Săptămâna trecută, zeci de mii de manifestanţi s-au reunit la Aachen pentru a cere o reducere mai rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră, în timp ce Germania nu reuşeşte să-şi atingă obiectivele în materie.

Acţiunile pentru protejarea mediului au devenit una dintre principalele probleme preocupante în Germania. Ca dovadă, scorul record al Verzilor la alegerile pentru Parlamentul European, care, cu 20,5% din voturi, s-au clasat pe locul doi la acest scrutin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *