Germania are nevoie de un nou model de afaceri. Vechiul model, alimentat de gazele naturale ieftine din Rusia și de exporturile profitabile către China, s-a destrămat, lăsând cea mai mare economie a Europei în stagnare și îngrijorare cu privire la viitor.
Realizarea unei noi strategii de creștere va fi cea mai mare provocare pentru guvernul care va prelua mandatul după alegerile anticipate organizate pe 23 februarie. Țara, cunoscută pentru calitatea produselor sale, nu a înregistrat o creștere de economie reală în ultimii cinci ani.
Mai mulți factori au contribuit la trecerea Germaniei de la statutul de putere industrială la cel de codașă în perioada de după pandemie: birocrația excesivă, deficitul de lucrători calificați, digitalizarea lentă și lipsa unei direcții clare din partea guvernului de coaliție demisionar, potrivit The Associated Press.
Concurența crescândă din partea Chinei și prețurile ridicate la energie din cauza războiului Rusiei în Ucraina au fost alte obstacole.
Pe lângă problemele interne, relațiile internaționale au suferit o altă lovitură. Rusia a întrerupt majoritatea livrărilor de gaze naturale ale țării din cauza sprijinului acordat Ucrainei de guvernul german pe timp de război. Prețurile energiei electrice, un cost esențial pentru industrie, au crescut de 2,5 ori mai mult decât în SUA și China.
Un alt șoc a venit din China, care în anii 2010 a fost o piață profitabilă pentru mașinile și automobilele fabricate în Germania. Odată ce companiile chineze au început să fabrice aceleași produse, susținute de subvenții guvernamentale, exporturile germane au avut de suferit.
Economia Germaniei s-a contractat în fiecare dintre ultimii doi ani. La sfârșitul lui 2024, aceasta era cu doar 0,3% mai mare decât în 2019, înainte de pandemie. Economia SUA a crescut cu 11,4% în aceeași perioadă, în timp ce economia Chinei a crescut cu 25,8%, potrivit Biroului Federal de Statistică din Germania.
Marcel Fratzscher, președintele Institutului German de Cercetări Economice, este de părere că, în anii de boom ai exporturilor către China, s-a instalat o stare de mulțumire. Potrivit acestuia, companiile germane nu au fost suficient de rapide pentru a răspunde tendințelor tehnologice, cum ar fi trecerea la mașinile electrice.
Citește mai multe AICI.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News