Skip to content
Coronavirus

Germania ridică de la 16 iunie restricţiile impuse din cauza pandemiei covid-19 muncitorilor sezonieri, majoritatea din România şi Polonia

Twitter

Germania îşi ridică restricţiile impuse muncitorilor sezonieri străini, majoritatea din România şi Polonia, pentru ca aceştia să culeagă recoltele agricole, a anunţat miercuri ministrul Agriclturii Julia Klöckner, relatează AFP, citat de news.ro

Muncitorii care vin din alte state membre UE vor putea să intre fără restricţii pe cale aeriană sau terestră – incepând de la 16 iunie – în Germania.

Guvernul Angelei Merkel, reunit miercuri într-o şedinţă, a aprobat ridicarea acestei restricţii, impusă în vederea opririi răspândirii epidemiei covid-19.

Aceşti muncitori sezonieri şi angajatorii lor au însă obligaţia să respecte gesturi-barieră – o distanţă minimă de 1,5 metri – şi să muncească în ”echipe fixe”, a precizat într-o conferinţă de presă ministrul Agriculturii Julia Klöckner.

În cazul în care se detectează un caz de covid-19 într-o exploataţie, toţi angajaţii este necesar să fie plasaţi în izlolare, a precizat ministrul.

Germania primeşte anual aproape 300.000 de muncitori sezonieri străini în agricultură, în majoritatea veniţi din România şi Polonia, potrivit unor date de la principalul sindicat agricol din ţară, DBV.

Această forţă de muncă este esenţială în sectorul agricol, la începutul primăverii, iar numeroase recolte de legume şi fructe au loc din aprilie în iunie, mai ales de căpşuni şi sparanghel.

Germania a autorizat primirea a mii de muncitori sezonieri încă de la începutul lui aprilie, în toiul pandemiei, pentru a permite exploatanţilor agricoli, care duc lipsă de forţă de muncă, să-şi asigure recoltele.

Până la 3 iunie, 38.967, muncitori sezonieri auintrat în ţară – mai puţin de jumătate dintre cei 80.000 autorizaţi iniţial de către Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *