Germania se va confrunta cu un deficit masiv de locuinţe în următorii ani, avertizează experţii

Sursa foto: Twitter

Numărul locuinţelor noi construite anual în Germania ar putea scădea cu 35% până în 2026, comparativ cu 2023, experţii avertizând asupra unui deficit major în următorii ani, transmite DPA.

Germania este într-o poziţie slabă comparativ cu alte ţări din Europa, conform unei estimări publicate marţi, la Munchen, de reţeaua de cercetare Euroconstruct.

Conform previziunilor, doar 175.000 de unităţi rezidenţiale ar urma să fie finalizate în Germania în 2026, cu 95.000 mai puţine decât în 2023.

Doar în Suedia, din cele 19 ţări europene analizate, numărul apartamentelor finalizate ar urma să înregistreze un declin mai sever decât în Germania.

„Construcţia de locuinţe noi în Germania nu mai este deseori posibilă, în special în urma creşterii semnificative a costurilor din construcţii şi de finanţare. Politicienii încă nu au îmbunătăţit semnificativ condiţiile generale”, a apreciat expert Institutului Ifo, Ludwig Dorffmeister.

Fără subvenţii şi reduceri de taxe, experţii cred că va fi un deficit de aproximativ 830.000 de apartamente în Germania, în 2027, a avertizat marţi Federaţia imobiliară germană (ZIA).

„Este virtual imposibil să construieşte în prezent. Orice construieşte astăzi va da faliment”, susţine şeful ZIA, Andreas Mattner.

Luni, Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a atras atenţia că locuinţele germane încă sunt supraevaluate, în pofida scăderii preţurilor din 2023, deoarece a crescut costul creditelor ipotecare.

Timp de un deceniu, dobânzile scăzute au alimentat un boom imobiliar în cea mai mare piaţă de investiţii imobiliare din Europa. Dar majorarea dobânzilor şi creşterea costurilor cu materialele de construcţii au dus la cea mai mare criză imobiliară din ultimele decenii, iar o serie de dezvoltatori au intrat în insolvenţă.

Conform datelor din industrie, preţul proprietăţii imobiliare utilizate de proprietar a scăzut cu peste 4% anul trecut. Datele publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis) indică declinul la 8,9% în primele nouă luni din 2023.

Dar Bundesbank estimează că preţurile încă sunt cu 15-20% peste nivelul la care ar trebui să fie, pe baza actualei situaţii demografice şi economice din Germania. Instituţia a avertizat: „Supraevaluarea ar putea să nu fie încă pe deplin corectată, în pofida unei considerabile reduceri. Aceste evoluţii sporesc riscul corecţiilor de preţ”.

Raportul între preţurile la bunurile imobiliare şi venituri este cu 20% mai ridicat decât valoarea de referinţă, în timp ce relaţia pe termen lung între preţurile proprietăţilor, ratele dobânzilor şi venituri arată o supraevaluare între 10% şi 15%, a apreciat Banca Centrală a Germaniei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL