Skip to content
Europa

Gestionarea migrației: Comisia Europeană propune o nouă strategie operațională pentru returnări mai eficiente

Facebook/Comisia Europeana

Comisia Europeană a propus, marți, o strategie operațională pentru o mai mare eficacitate a returnărilor, al cărei obiectivul principal este de a crește numărul total de returnări efective, printr-o punere în aplicare rapidă, în conformitate cu legislația UE și cu Carta Drepturilor Fundamentale, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Strategia acoperă patru domenii de interes:

acțiuni specifice privind nevoile imediate, inclusiv operațiuni comune de returnare în țări terțe definite;

accelerarea procesului de returnare;

promovarea consilierii pentru returnare și a reintegrării;

digitalizarea gestionării returnărilor.

Această strategie va contribui la discuțiile din cadrul Consiliului informal Justiție și Afaceri Interne de la sfârșitul acestei săptămâni.

„Un sistem eficient și comun al UE pentru returnări este un pilon central al sistemelor de migrație și azil care funcționează bine și sunt credibile, precum și al abordării cuprinzătoare a Noului Pact privind migrația și azilul. Un sistem eficient și comun al UE pentru returnări ar trebui, de asemenea, să servească drept factor de descurajare pentru a contribui la reducerea migrației nesigure și neregulamentare”, transmite Comisia Europeană.

Pentru a spori gradul de utilizare a acestora în rândul celor care trebuie să părăsească UE, Comisia a adoptat o nouă strategie privind returnările voluntare și reintegrarea în 2021. Numirea coordonatorului UE pentru Returnări în cadrul Comisiei, care reunește componentele politicii UE în materie de returnare și este sprijinit de o rețea la nivel înalt pentru returnare, este una dintre inovațiile-cheie ale Pactului pentru atingerea obiectivelor sale generale. Coordonatorul pentru Returnări și Rețeaua la nivel înalt pentru Returnări vor finaliza în curând strategia operațională și vor asigura punerea în aplicare a acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *